Veckans ord på T: Mina svar

t

T som är Trump är passande nog veckans bokstav. Vi lär minnas var vi var och hur det kändes när han blev vald till president.

Här kommer mina associationer till veckans ord:

Att köpa en tidning varje dag var otroligt viktigt för Tummen, en av mina favoritkaraktärer i Mina drömmars stad av Per Anders Fogelström. Han bildar sig själv genom att hänga med i vad som händer i världen.

En författare som verkar så himla trevlig är Jonas Hassen Khemiri. Lågmäld, vältalig och ödmjuk, i alla fall på behörigt avstånd.

Det är väl inte tur när någon vinner ett litteraturpris, utan snarare skicklighet. Däremot är det ibland tur att vissa författare nomineras till eller får pris, så att jag upptäcker dem. Ett pris som ofta inspirerar till läsning är Baileys Women’s Prize for Fiction.

Det här att tvinga någon att läsa en bok blir inte alltid så bra. Det tänker jag på ofta när jag introducerar böcker för mina gymnasieelever. Just nu har alla läst När hundarna kommer och ja, de har blivit tvingade att läsa. Resultatet har dock blivit riktigt bra. Jag minns dock när jag själv blev tvingad att läsa böcker i skolan att jag blev negativ bara för att jag ville protestera. Ibland handlade det visserligen om att boken i fråga kanske inte var passande. Jag tror till exempel att få 16-åringar uppskattar Röda rummet.

En riktig tölp verkar författaren Leo Stark vara. Han finns dock inte på riktigt, utan i Mattias Edvardssons roman En nästan sann historiaMina tankar går dock osökt till en rad lika stora författartölpar.

4 reaktioner på ”Veckans ord på T: Mina svar”

Kommentarer är stängda.

Rulla till toppen
%d bloggare gillar detta: