Om många mörka hemligheter

the-darkest-secret

Alex Marwood är verkligen galet bra på att gestalta människor i all sin egoism och dessutom placera dem i situationer och miljöer som fascinerar. I The Darkest secret får vi följa med på ett 50-årsfirande som spårar ur och sedan på samma 50-årings begravning många år senare. Två händelserika helger som blir bokens två parallellhistorier.

Det är Sean som fyller 50 och således också han som dör. Omständigheterna kring hans död är lite pinsamma, vilket skulle kunna vara obekvämt för en man som värdesatte den perfekta ytan. Det är något hans andra fru Claire får erfara under 50-årsfirandet och säkert även hennes föregångare. Claire är inte tillräckligt perfekt efter att ha fött tvillingar och Sean verkar vilja dra vidare. Under firandet blir det mer och mer tydligt hur grym och elak har är och hur svårt hon ändå har för att lämna honom. Det är inte bara det att de har två barn tillsammans, utan också en livsstil som kräver sitt.

Tvillingarna står i centrum i båda historierna. Vi vet redan från början att den ena av dem, Coco, försvinner under 50-årsfirandet. Att hon inte finns där en morgon och att hon aldrig hittas. Coco är bara tre år och det mest troliga är att hon blivit bortrövad. Sean har alltså bara fyra döttrar som sörjer honom, istället för fem. Vad som hände den femte är fortfarande oklart.

Om de nu sörjer, döttrarna. Inledningsvis är det oklart. Känslorna för den ofta frånvarande fadern är splittrade. Helt klart är det dock att hans unga fru Simone sörjer honom djupt. Hon har älskat honom sedan hon var ett barn och verkar helt tagen av sin förlust. Hon försöker få alla att trivas under begravningshelgen, men orkar inte riktigt hålla ihop sig.

Seans två före detta fruar vill inte komma på begravningen. Av de äldre döttrarna, de som var tonåringar och ganska bortglömda under 50-årshelgen, är det en, Camilla, som åker till sin fars pampiga hus, som han delat med sin unga fru och sin lilla dotter. Camilla lovar att ta med sin yngre syster Ruby, som gärna vill gå, trots att hon inte verkar ha haft så stor kontakt med sin far. Just relationen mellan systrarna är kanske det som är trevligast att följa. De har egentligen inte haft någon relation tidigare. Claires förvandling är också spännande.

Marwoods tredje bok påminner mer om den första Onda flickor än om den förra Granne med döden. Det är en ganska stillsam bok om ett gäng mer eller mindre egoistiska karaktärer, som agerar på många gånger helt vidriga sätt. Det dröjer fram till sista sidan innan vi helt får veta allt som hänt. Det är riktigt skickligt av Marwood att behålla spänningen boken igenom. I april kommer The Darkest secret på svenska med titeln Den mörkaste hemligheten.

2 reaktioner på ”Om många mörka hemligheter”

  1. Den här är jag så sugen på! Läste Onda flickor och gillade den mycket. Har granne med döden oläst här hemma, men denna är jag nog ännu mer sugen på!

    1. Jag gillade Granne med döden, men den är väldigt brutal. Den här är snyggare, mer stillsam, men väldigt obehaglig ändå.

Kommentarer är stängda.

Rulla till toppen
%d bloggare gillar detta: