Håll koll på Goodreads

En gång i tiden hängde jag på Boktipset.se och klickade i mina lästa böcker där. Det gör jag inte längre. Jag undrar vem som egentligen är kvar där. Numera är det på Goodreads.com som jag registrerar mina lästa böcker, lägger in de jag vill läsa i läslistor och där jag får mina boktips. Jag och många andra har läsutmaningar via sajten och jag går in där nästan dagligen numera. Det är nämligen där de flesta bokbloggare och bokälskare finns.

Det finns bara ett problem. Ett i-landsproblem förvisso, men ändå ett problem. På Goodreads är det lätt att hitta nya engelskspråkiga böcker. Det finns en del svenska titlar också, men inte sällan saknas de. Då får jag som användare lägga in alla uppgifter om boken, eller helt enkelt strunta i att lägga in den som läst. Ingen reklam för förlaget eller författaren alltså.

Det jag hade önskat från svenska förlag är att de redan då boken finns i kataloger också lägger in den i Goodreads. Jag kan då få tips på svenska titlar och slipper leta upp information och bilder själv, för att sedan kunna visa på sidan att jag läst en bok. Bättre koll från förlagen alltså, eller från författare, skulle betyda bättre service åt läsare och troligen en större spridning av sina titlar.

Hur är det med dig? Hänger du på Goodreads? Har du irriterat dig på samma i-landsproblem som jag?

 

14 reaktioner på ”Håll koll på Goodreads”

 1. Jag har också fallit för Goodreads – igen. Registrerade mig för många år sedan men har inte varit så aktiv – men har nu upptäckt hur bra det faktiskt är.

  Mitt största problem hittills med Goodreads var när jag hade läst en bok av en författare med exakt samma namn som jag – när jag försökte lägga till den vägrade sajten acceptera att det faktiskt inte var jag som hade skrivit boken och det fanns ingen knapp för typ ”No, I’m not the author of this book”. Så det var lite störigt, men jag kan leva med det.

  Har inte haft några större problem med att hitta de svenska böcker jag läser, men så brukar jag vara lite sen i starten också så du har väl redan lagt in dem 😉

  1. Rolig anekdot! 🙂 Har fått lägga in i princip allt nytt, svenskt jag läst de senaste månaderna. Mest synd att förlagen inte verkar ha insett att läsarna finns på Goodreads.

 2. Jag har precis samma i-landsproblem! Och för att göra det större så avskyr jag de gånger någon annan lagt in den svenska boken ifråga, men a, glömt/skippat lägga till bild på omslaget eller ännu värre b, skrivit fel titel på boken, eller formulerat titeln felaktigt.

  De senaste par åren har jag använt Goodreads konsekvent för att lista allt jag läser – men med det där lilla i-landsproblemet gällande böcker på svenska …

 3. Jag lyssnar på en nyutkommen bok just nu och hoppas innerligt att någon hinner lägga upp boken innan jag är klar med den (för den saknas ju såklart). Den finns på Boktipset men inte på Goodreads (jag använder båda ställena än så länge).

  1. Eftersom jag gärna läser på engelska gillar jag att få tips på nya böcker på Goodreads, innan de översätts till svenska. Tycker också om mailet ”new books from authors you’ve read” som dyker upp ibland.

 4. Jag tycker det är jobbigt att såväl svenska original som svenska översättningar så ofta saknas. Numera har jag librarian-status på Goodreads så jag kan gå in och lägga till och redigera böcker men det vore ännu bättre om förlagen såg till att hålla sin utgivning uppdaterad själva istället.

 5. Jag finns faktiskt på både Boktipset och Goodreads, men hur länge jag blir kvar på den förra vet jag inte. Enda anledningen just nu är att de har betygsestimat, som ju inte Goodreads har.

  Det är inte speciellt ofta som jag råkar ut för att en bok inte finns på svenska, men så ligger jag ju också några år efter alla andra 🙂 Jag bara älskar det där mejlet med tips på nya böcker av författare man har läst. Det känns lite som en lyx att vara förberedd 🙂

 6. Tack för tipsen! Jag blev genast inspirerad att lägga upp Piratförlagets titlar där – kommer inom kort. Jag har privat (och som författare) använt Goodreads i flera år och jag gillar det verkligen. Det gläder mig att se att alltfler svenskar använder det.
  Bästa hälsningar,
  Mattias Boström
  Piratförlaget

  1. Tack för servicen. Tror att de nya böcker från Piratförlaget jag läst varit inlagda, men jag har inte varit jättesnabb på bollen å andra sidan.

 7. Jag läser mycket barn- & ungböcker (många på svenska) och majoriteten av dessa finns inte på goodreads, men jag har inte alls sett det som ett problem. Det tar kanske 2min att lägga in boken och jag ser väl goodreads mer som ett community-byggt biblioteket. Jag använde boktipset för många år sedan och en av anledningarna till att jag slutade var att man inte kunde lägga in böcker som saknades själv (vet inte om man kan det i nuläget) vilket jag tyckte var en stor begränsning.

  Men visst, det hade varit smidigt om förlagen lade in sina böcker själva, samtidigt ägs Goodreads av Amazon som många svenska förlag har en ganska komplex relation till..

  1. Sant, kopplingen Goodreads och Amazon kan ställa till problem. Håller med om att det är bra att det går att lägga in titlar själv, men jag hade önskat att de redan fanns. Mest för att det är ett sätt att få tips även på svenska, kommande böcker.

Kommentarer är stängda.

Rulla till toppen
%d bloggare gillar detta: