Mina svar på H

Skärmklipp 2015-10-06 21.23.46

Jag kanske gjorde det ovanligt svårt då jag blandade in prisvinnande kvinnor på H, men så fick det bli idag. Nu passar inte Svetlana Aleksijevitj in just på bokstaven H, men hon är värd att nämns ändå.

1. Nämn en favoritförfattare med för- eller efternamn på H.

Nina Hemmingsson är en favorit. Jag älskar hennes ibland groteska teckningar och det budskap som genomsyrar hennes böcker.

2. Vilken prisvinnande kulturell kvinna med för- eller efternamn på H tycker du är väl värd sitt pris?

Yvonne Hirdman tilldelades Augustpriset 2010 för bästa fackbok. Boken Den röda grevinnan är en biografi över hennes mor och en fascinerande historia.

3. Berätta om en kvinna med för- eller efternamn på H som du beundrar. Det kan vara en känd eller okänd kvinna, död eller levande inom vilket område som helst. Motivera gärna ditt svar.

Jag har läst och skrivit en del om Kerstin Hesselgren, den första kvinnan i riksdagens första kammare, som faktiskt tog plats där tidigare än kvinnorna som valdes in i andra kammaren. Hennes namn nämns allt för sällan. Enligt den här artikeln var hon förvisso den andra kvinnan att väljas in i riksdagen, då Elisabeth Tamm valdes in i andra kammaren dagen innan, men först i första kammaren var hon utan tvekan.

4. Vilken kvinna med för- eller efternamn på H är du nyfiken på, men ännu inte upptäckt?

Jag har faktiskt inte läst något av Hilary Mantel, främst för att jag skräms lite av hennes historiska tegelstenar. Däremot är jag lite sugen på Skuggan av ett liv.

6 reaktioner på ”Mina svar på H”

  1. jättebra namn! Den röda grevinnan läst vi i min bokcirkel och den engagerade mycket. låt inte omfånget avskräcka dig ifrån att läsa Hilary Mantel! hon är så bra. en sträckläser!

  2. H var en riktigt jobbig bokstav och inte heller känner jag till någon av de du nämner. Förutom Hilary Mantel då, som jag i alla fall känner igen namnet på 🙂

  3. Jag har inte heller läst Hilary Mantel lite av samma anledning som du men ska nog läsa något av henne vid tillfälle 😉

Kommentarer är stängda.

Rulla till toppen
%d bloggare gillar detta: