FN-rollspel på Bokmässan

Forente-nasjoner-FN_large

Varje år genomför eleverna på ”min skola” Lerums gymnasium ett FN-rollspel. Våra elever är inte med, men vi brukar alltid gå och titta. Från att ha varit en orgie i blackface har det blivit ett mer och mer seriöst tillfälle för eleverna att lära känna FN, olika länders förutsättningar och inte minst att tala och debattera.

Första gången jag hörde talas om konceptet var 1998, då jag gjorde mitt examensarbete på Svenska skolan i Nairobi. Eleverna där deltog i ett FN-rollspel med andra utlandsskolor och hade fått bland annat det för mig i princip helt okända landet Djibouti som ”sitt” land. I år fyller FN-rollspelen tjugo år och det firas genom ett extra FN-rollspel på Bokmässan i Göteborg arrangerat av mässan tillsammans med Pedagogiskt Centrum. Elever från Lerums Gymnasium och Aranärgymnasiet kommer under en heldag 23/9 att debattera frågor kring yttrandefrihet — ett av årets bokmässeteman.

 

Rulla till toppen
%d bloggare gillar detta: