Brott jag gillar

Nu brukar jag ju inte begå brott så klart, men jag tänkte sprida lite olagligheter genom att vara med i Kulturkollos tisdagsutmaning. Den här veckan är temat deckare och frågan lyder:

Om du måste välja en bok, en film och TV-serie som alla deckarälskare bör läsa/se – vilka skulle du välja och varför? 

En bok? Alltid lika svårt. Vad är det för fel på plural?

Jag är ett fan av Michael Connelly och även om jag tröttnat lite på Harry Bosch, måste jag lyfta fram en av de starkaste böckerna i serien, A darkness more than night. I denna den sjunde boken om Harry Bosch, låter Connelly honom möta en annan av sina huvudpersoner, Terry McCaleb, som har huvudrollen i Blood Work. Jag älskar då fiktiva världar möts och tycker att det borde ske oftare.

En annan författare som är bra på just det är Tana French, som aldrig har samma huvudperson i sina böcker, utan plockar upp birollsfigurer från tidigare böcker som blir huvudpersoner i någon annan historia. Det är kul att perspektivet byts och att personer ibland finns med i periferin, för att sedan stå i centrum. Hennes böcker bör därför läsas i ordning, men är samtidigt fristående.

TV-serier då? Jag gillar att läsa deckare och jag gillar TV-serier, men jag kombinerar sällan de två. Efter mycket funderande väljer jag den danska klassikern Mordkommissionen, där Mads Mikkelsen fick sitt genombrott. Den sändes mellan 2000 och 2004 (ganska nyss i min värld) och fick till och med internationella priser.

Filmer är ännu svårare måste jag säga. En riktigt bra film om ett brott är dock The Usual Suspects, men det är väl inte riktigt en regelrätt deckare. Det får bli mitt tips i vilket fall. En av få filmer jag sett två gånger på raken, för att räkna ut vad jag egentligen hade missat.

 

8 reaktioner på ”Brott jag gillar”

  1. Jag läser också mycket Micgael Connelly, men när jag valde till denna utmaing blev det en annan. Även om jag kikar på mycket tv-serier och film så har jag inte sett de du nämner.

  2. Deckarförfattare jag gillar är Peter Robinson, Denise Mina och Dennis Lehane. Den bästa filmatisering inom denna genre som jag sett är Mystic River efter just Lehane. Är lite sugen på att läsa Elizabeth George också, men undviker annars deckare för att det känns som slöseri med liv att läsa om meningslöst dödande. Romaner i form av mysterier som ska lösas är dock en annan femma.

    1. Mystic River är riktigt bra, det håller jag med om. Läser gärna deckare om det finns något mer än ”bara” ett brott.

  3. Jag gillar också Mordkommissionen. Tana French är jag väl den endaste som inte läst. Kul att ha nytt (för mig) att se fram emot.

  4. Jag gillar Connely och vet precis vad du menar med att låta världar mötas, det gillar jag med, om det görs bra. Jag läste en av hans böcker då halvbröderna Harry och Mickey (? heter den karaktären så) jobbade med samma fall och där de hade varsitt kapitel i boken. Jag gillade hur stilen på hela sättet att skriva förändrades utifrån vilken av dem som var huvudkaraktär, genomgående i boken! Och Mordkommissionen, vilken fantastisk serie!

Kommentarer är stängda.

Rulla till toppen
%d bloggare gillar detta: