Legenden om Sally Jones

9789163859298

När Jakob Wegelius tilldelades Augustpriset för sin bok Mördarens apa, lånade jag hem Legenden om Sally Jones, första boken om den speciella apan, som fick priset 2008. Under några kvällar fick jag och grabbarna O följa med henne på äventyr och vilka äventyr det var. Sally tas av tjuvjägare som liten och säljs på basar till en kvinna som lär upp henne till rånare. Sally flyr sedan, träffar kärleken, reser till Borneo och vidare runt haven där hon jobbar som maskinist. Bilderna är inte direkt vackra, men passar historien väl och förstärker äventyret. Vi har verkligen kul i Sally Jones sällskap. Visst är det en riktig skröna och visst blir det lite mycket ibland, men det är en både spännande och underhållande historia. Slutet bjuder dessutom på en riktigt rolig twist.

Frågan är nu om grabbarna O är för små för Mördarens apa, som rekommenderas från 12 år, eller om vi ska försöka oss på den. Frågan är dock också huruvida den ömma modern orkar läsa mer än 600 sidor högt.

8 reaktioner på ”Legenden om Sally Jones”

  1. Mördarens apa passar absolut som som högläsning längre ner i åldern. Min 10-åring läste den själv och älskade den. 600 sidor är mycket men texten är ganska luftig, och kapitlen är korta. Bilderna som inleder varje kap är fantastiska! Själv har jag just läst ut den – superbra.

    1. Då ska jag ta och införskaffa den. Högläsningsstunden är helig, men det blir mer och mer viktigt att boken är riktigt bra.

  2. Jag tycker tvärtom att ”Mördarens apa” passar alldeles utmärkt som högläsning! Spännande, lagom långa kapitel och framför allt är det en ton i den som tilltalar mig för författaren pratar inte förenklat till barnen. Här beskrivs ingående om båtmotorer och hur de fungerar, eller hur ett dragspel är uppbyggt, med många termer som definitivt inte används till vardags. Det berikar hela läsupplevelsen! Och som sagt: den är spännande!

    1. Det är mest jag som funderade över åldergränsen, men om den passar en åttaåring och en nioåring ska jag definitivt läsa den. Kanske något att spara till sommarens semester.

Kommentarer är stängda.

Rulla till toppen
%d bloggare gillar detta: