Ett jobbigt inlägg

Veckans tisdagsutmaning på Kulturkollo handlar om böcker om arbete. Uppgiften är formulerad så här:

Vi vill att du berättar om tre böcker, filmer eller tv-serier där arbetet eller arbetarna står i fokus, och som du av olika anledningar tycker att andra också ska få uppleva.

Jag har skrivit ett inlägg om hur mitt yrke, lärare, skildras i film, tv och böcker, men här tänkte jag presentera andra arbetsrelaterade verk. En bok som handlar om en väldigt otrevlig arbetsplats är Augustiresan av Anna Fredriksson, där handlingen utspelar sig under en cykelsemester, men där vi i tillbakablickar får uppleva riktigt otrevlig mobbing mot huvudpersonen Jenny. Vidrigt. Desto trevligare verkar de ha på kontoret där Elisabeth, Baby, Eva och Emmy jobbar i klassikern Norrtullsligan av Elin Wägner.

Annars är det sjukhus jag gillar, i alla fall när det handlar om tv-serier. Jag absolut älskar Cityakuten och Grey´s Anatomy och gillade även Private Practice. Bland svenska sjukhusserier finns en hel del stolpskott, som Vita lögner, men Skärgårdsdoktorn var fin. Annars är Flying doctors en riktig klassiker.

Advokatserier är också bra. Eller filmer som innehåller rättegångar. Klassikern LA Law minns jag som riktigt bra och bland efterföljarna gillar jag Ally McBeal och Advokaterna. Jag skulle också vilja se Suits, men har inte kommit mig för det ännu. En rättegångsfilm som är riktigt bra är Philadelphia. Huvudpersonen i Åsa Larsson deckare Rebecka Martinsson hinner också med en och annan rättegång, men hon är åklagare. Annars är försvarsadvokater populärare tycks det som.

Många fler än tre verk förvisso, men faktiskt tre yrkesgrupper. Vilka yrkesskildringar inom kulturen vill du lyfta fram?

4 reaktioner på ”Ett jobbigt inlägg”

  1. Om du gillar sjukhusserier måste du se Red Band Society! Den handlar om några ungdomar som av olika anledningar bor på ett sjukhus.

Kommentarer är stängda.

Rulla till toppen
%d bloggare gillar detta: