Julläsningsenkät

Johanna har satt ihop en enkät om julläsning och taggat mig. Här kommer mina svar.

Julen närmar sig alltså med stormsteg. Vilka/ vilken bok önskar du dig i julklapp i år?

Egentligen ingen faktiskt, då jag har högar med olästa böcker som ligger här hemma. Däremot skulle jag gärna vilja ha ett presentkort som det går att köpa e-böcker för, så att jag kan fylla på min Kindle. Allt enligt devisen böcker som inte syns finns inte.

Har du något bra tips på en riktigt bra bok att ge bort i julklapp? Det går bra med flera tips fördelat på genre också om du har många idéer.

Till deckarälskaren vill jag tipsa om Medan mörkret faller av Anna Lihammer, medan den som gillar romaner borde få första delen av Kristina Sandbergs trilogi Att föda ett barn. Själv planerar jag att läsa andra boken i serien som heter Sörja för de sina. Andra bra och hyfsat nya böcker är Min pappa Ann-Christine av Ester Roxberg och Författaren i familjen av Grégoire Delacourt.

Många ser till att ordna julläsningen på egen hand för att se till att vara på den säkra sidan och få läsa det man vill och inte bara det som den nyckfulle tomten kommer med. Har du planerat din julläsning? Kanske sparat någon godbit eller köpt hem enbart för att förgylla din jul och nyårshelg?

Inga specialköp, men väl högar med böcker jag inte hunnit läsa som jag hoppas hinna med under ledigheten. Förutom att jag ska flyttpacka och skriva minst en halv lärobok. Jag filar på en julläsningslista och återkommer.

Julen är ju en social högtid med släkt och familj i centrum. Hur gör man då för att hitta lästiden? Har du någon bra ursäkt för att slippa ifrån sällskapsspel och grönkål och få läsa en stund i lugn och ro?

Jag läser när andra sover middag eller ser på tv, men den bistra sanningen är att jag brukar hinna läsa väldigt lite. Min plan är dock att hinna varva ner med några böcker under dagarna före jul.

Många läser höstens pristagare, typ Nobel eller Augustpris, under julen. Brukar du göra det?

De tunga böckerna sparar jag till sommarledigheten, så svaret är nej. Om jag inte verkligen vill läsa en prisad bok, då gör jag självklart det.

Brukar du läsa någon särskild bok eller bokgenre för att komma i julstämning?

Egentligen inte, men en trevlig vinterbok, gärna feelgood, funkar bra.

Finns det någonting du absolut INTE vill ha i julklapp?

Jag vill inte springa något j-kla lopp, vilket alla tycks tro bara för att en fyllt 40.

Vad är det godaste tilltugget till en bok under julen?

Choklad och/eller nötter funkar bra och självklart en massa clementiner.

Har du något speciellt minne av en fantastisk läsupplevelse från någon tidigare jul?

Nej, egentligen inte. Mer än att jag alltid plöjde julklappsböcker som barn. Kommer dock inte ihåg vad jag läste, men läste gjorde jag. Oavbrutet.

Finns det något speciellt du har som tradition att läsa varje jul?

Nej, jag är inte mycket för traditioner. Inte ens då det gäller böcker.

 

Photo by freestocks on Unsplash

5 reaktioner på ”Julläsningsenkät”

  1. David Nicholls Us känns som bra julläsning. Den kanske kommer i engelsk pocket snart. Funderar också på Ghana must go. Inte för tungt och negativt i vintermörkret, tack.

Kommentarer är stängda.

Rulla till toppen
%d bloggare gillar detta: