En av årets bästa deckare

MedanMorkerFallerURygg-518x800

Deckarakademin utsåg Anna Lihammers bok Medan mörkret faller, till årets bästa deckardebut och de är den definitivt värd. Det var länge sedan jag läste en så angelägen och välskriven deckare. Trots att den utspelar sig på 30-talet är den skrämmande aktuell. Mörkret som faller över Europa är samma som faller över oss nu. Högerextremism i form av nazism och Sverige är då som nu tyvärr inget undantag.

Vi får möta kriminalkommissarie Carl Hell, som med hjälp av polissystern Maria Gustavsson. De är ett udda par, men då Hell behandlar sin kvinnliga kollega på ett för dåtiden ovanligt sätt, visar deras samarbete sig vara fruktbart. Jag är mycket glad över att läsa att Medan mörkret faller är första delen i en planerad serie om Hell och i mars kommer andra delen Än skyddar natten, där även Gustavsson finns med. En bok jag utan tvekan kommer att läsa så snart det bara är möjligt.

Det märks att Lihammer tidigare skrivit historisk facklitteratur, hon blandar skickligt fiktion och verklighet då hon tar oss med till Uppsala hösten 1934. En synnerligen bestialiskt mord begås på en ansedd akademiker, som hittas bland likdelarna i Anatomiska institutionens källare. Den mördade prosektor Eklund visar sig ha band till Rasbiologiska institutet och dess verklige chef Herman Lundborg finns med på ett hörn. Fler högt upsatta män inom samma krets mister livet och Lihammer bjuder på riktigt obehaglig läsning.

Det är dock inte bara mordfallen som är obehagliga, då jag med litteraturens hjälp förflyttar mig till Uppsala hösten 1934. Synen på människor som rasbiologerna har är vidrig och vi får också träffa några dåtida politiker som tycker detsamma, trots att lagen om tvångssterilisering röstades igenom samma år. Det är ett splittrat samhälle bortom det glada 20-talet, där mörkret inte bara faller på grund av årstiden, utan med anledning av synen på människor. Jag läser lätt illamående och med hjärtat i halsgropen och är mycket glad att jag äntligen fick tummen ur att läsa denna bok, som jag faktiskt införskaffade redan i somras. Medan mörkret fallet är en riktigt läsvärd deckare, som dessutom är ny i pocket. Jag rekommenderar den utan tvekan, men undvik att läsa för sent på kvällen om du, liksom jag, är av det fega slaget.

3 reaktioner på ”En av årets bästa deckare”

Kommentarer är stängda.

Rulla till toppen
%d bloggare gillar detta: