Bokgeografi Nordirland

frimärke2

Veckans bokgeografi publiceras en dag för sent. Det blir dessutom en del av ett land idag då jag ska på släppfest för premiärnumret av Fyrahundrafemtio, vars omslag pryds av en författare från just Nordirland, nämligen Maggie O’Farrell.

1. Berätta om en bok eller flera böcker du läst som utspelar sig i Nordirland eller är skriven av en författare med anknytning dit.

C.S. Lewis böcker om Narnia utspelar sig inte i Nordirland, men författaren föddes i Belfast 1898. Jag läste dem som barn och tyckte om dem, men mest tyckte jag faktiskt om den fantastiska filmen Shadowlands från 1993, där Lewis spelades av min favorit Anthony Hopkins.

2. Berätta om en eller flera författare som på något sätt har anknytning till Nordirland. Var så långsökt som du vill, men motivera gärna ditt val.

Vad hände egentligen med Robert McLiam Wilson? Han skrev fantastiska Eureka Street och var ett av 20 namn på Grantas lista 2003 över lovande brittiska författare under 40. Eureka street utspelar sig i Belfast

3. Berätta om en bok av en författare som anknyter till Nordirland, som du inte läst, men är nyfiken på.

Efter googlande har jag blivit nyfiken på No Bones av Anna Burns, som återfanns på korta listan till Orange Prize for Fiction 2002. Den beskrivs som en ekivok barndomsskildring. Numera har priset bytt namn till Bailey’s Women’s Prize for Fiction.

4. Om du vill kan du också berätta om andra kulturella inslag från Nordirland.

I mitt inre dånar fina Belfast child, som finns med på albumet Street Fighting Years av Simple Minds (som visserligen är från Skottland).

 

 

Vilka kulturella inslag om Nordirland vill du dela med dig av?

7 reaktioner på ”Bokgeografi Nordirland”

  1. Ack, tyvärr alltför svårt. Jag kan inte särskilja irländska och nordirländska litterära minnen.

      1. Jag behöver ett minne för att trigga igång inspirationen…därefter hänger även jag med google…

  2. Oj, jag blev påmind om den underbara Eureka Street, en av mina absoluta favoriter. Jag läste en till bok av Robert McLiam Wilson efter det. Minns inte vad den hette, men den handlade om en luffare och var rätt seg att läsa. Eureka Street hade ju ett eget universum som författaren hade kunnat fortsätta utforska. Trist.

Kommentarer är stängda.

Rulla till toppen
%d bloggare gillar detta: