Grantas lista 2003

För tio år sedan publicerade Granta sin tredje lista med Best of Young British Novelists 2003. 20 författare under 40 som går att läsa om i Granta 81.

 

 1. Monica Ali Kom med på listan utan att ha publicerat någonting, men visst hade Granta rätt. En författare jag tänkt läsa sedan debuten Brick Lane, men det här aldrig blivit av.
 2. Nicola Barker kultförfattare som nådde Man Booker Prizes långa lista 2012 med sin nionde bok The Yips.
 3. Rachel Cusk har vunnit och nominerats till en rad priser. Hennes senaste bok heter Aftermath och handlar om hennes skilsmässa.
 4. Peter Ho Davies har skrivit två novellsamlingar och en roman som heter The Welsh girl (2007).
 5. Susan Elderkin har skrivit endast två romaner, men de är å andra sidan mycket framgångsrika. Debuten har den fantastiska titeln Sunset Over Chocolate Mountains.
 6. Philip Hensher är numera professor i kreativt skrivande och har publicerat sju romaner. Mest känd är troligen The Northern Clemency, som återfanns på Man Booker Prize korta lista.
 7. A. L. Kennedy hamnade på listan för andra gången 2003. Måste nästan ta och läsa något av henne!
 8. Hari Kunzru har jobbat som resejournalist och skrivit fem romaner. Den senaste kom 2011och heter Gods without men.
 9. Toby Litt har en heltokig hemsida där han berättar om bland annat sina tio böcker. Den senaste heter Journey into space och låter inte alls som min typ av bok.
 10. David Mitchell har skrivit fem romaner och är numera bosatt i Japan. Cloud Atlas verkar mest känd och har också blivit film.
 11. Andrew O’Hagan verkar blanda friskt mellan fakta och fiktion och hans senaste bok bär den helt fantastiska titeln The Life and Opinions of Maf the Dog, and of His Friend Marilyn Monroe.
 12. David Peace är en bekant författare till namnet, men jag har inte läst något av honom. Han har skrivit bland annat Red Riding Quartet.
 13. Dan Rhodes skriver fortfarande och hans sjunde roman This is life kom ut förra året.
 14. Ben Rice blev inte så mycket mer än en lovande författare. Poppy and Dingan har dock blivit film under namnet Opal dreams.
 15. Rachel Seiffert har skrivit tre romaner som nominerats till en rad priser. Debuten är kanske mest känd och heter The Dark Room.
 16. Zadie Smith är ett av de mest kända namnen på listan och hennes fjärde roman NW har just kommit ut på svenska. Själv har jag bara läst den fantastiska debuten Vita tänder.
 17. Adam Thirlwell är fortfarande i ropet, men debuten Politics hade inte publicerats då han hamnade på den här listan.
 18. Alan Warner har bland annat skrivit The Sopranos, som handlar om en kör, inte om gangsters.
 19. Sarah Waters faller också in i gruppen ”författare jag verkligen borde läsa något av” och tillhör helt klart de mest kända namnen på listan. The Little Stranger väntar i hyllan.
 20. Robert McLiam Wilson har skrivit fantastiska Eureka Street, men inte publicerat något sedan 2006.

Det är kul med listor och nya författarnamn, men jäklar vad jag har fått googla. Nu återstår bara årets lista.

Rulla till toppen
%d bloggare gillar detta: