En smakbit på söndag

Det är norska Flukten fra virkeligheten som står som värd för En smakebit på søndag och här kommer mitt bidrag.

Jag har faktiskt hunnit läsa oväntat mycket under helgen, trots en massa läromedelsjobb och en av de böcker som fått mer tid är Fågelburen av Lisa Jewell som nu börjar bli riktigt bra. Boken handlar om familjen Bird från det att barnen är små, tills de är vuxna. En svart historia, ovanligt svart för att vara Lisa Jewell.

Jag bjuder på ett citat där familjen Birds granne Vicky beskriver skillnaden mellan det hem dottern Meg har och barndomshemmet som mamma Lorelei gjort till ett kaos. Att Megs och Lorries relation är ansträngd visas tydligt.

Vicky hade inte varit hemma hos Meg. Lorrie vägrade fortfarande sova borta, trots att det var tolv år sedan inbrottet. Men hon hade hört Beth berätta mycket om hur det var där. Hon hade hört om de blänkande antibakteriella ytorna och skåpen fulla av sprejer, plastbackar märkta med klistermärken och överdådet av underlägg. För Vicky var det uppenbart att Megs petighet inte var något hon hade ärvt utan att det var en direkt reaktion mot hur hon kände för sin mamma. Meg äcklades av sin mamma, föraktade hennes barnslighet, hennes drömska attityd, hennes kärlek till saker och prylar.

 

Lorelei samlar på allt och det får konsekvenser för hennes liv. Självklart är det inte sakerna i sig som är problemet, det ligger istället mycket djupare. Det finns svarta hemligheter i familjen Bird och att läsa om Lisa Jewells historia om dem är än så länge mycket läsvärd. Jag har läst ungefär en tredjedel och hoppas att den håller hela vägen.

4 reaktioner på ”En smakbit på söndag”

    1. Jag har läst allt av Jewell och det här är en mycket mörkare roman än något annat hon skrivit. Jag gillar den skarpt!

  1. Jag har faktiskt inte läst något av den här författaren, men just den här boken poppar ju upp på en hel del bloggar just nu. Det verkar vara en intressant bok, så jag skulle kanske testa den någon gång i framtiden 🙂

    1. Hon började som en ren chick-lit författare, men helt klart en av de bästa. För varje roman blir hon bättre tycker jag!

Kommentarer är stängda.

Rulla till toppen
%d bloggare gillar detta: