En modern familjehistoria

9172995874

Malin Stehns bok Ibland vill man inte gärna gå in fast regnet öser ner är mer än en fantastisk titel. Men visst är det underbart att läsa en bok där en fantastisk låt går som en röd tråd genom historien. I boken är det dock Idol-Ricky som sjunger låten och han är huvudpersonen Lovisas största idol. I sin fantasi har hon långa samtal med honom och det är han som får henne att gå framåt, trots att livet är rätt tungt.

Lovisas mamma mår nämligen riktigt dåligt. Hon har knappt gått upp ur sängen de senaste månaderna och gråter nätterna igenom. Förr jobbade hon hur mycket som helst och hade egentligen inte tid med Lovisa, men nu är hon utbränd och orkar ingenting. Lovisas pappa försöker hålla ihop familjen, men det blir liksom inte riktigt bra ändå.

I skolan går det inte heller så bra. Lovisa orkar inte riktigt fokusera och spanskan går klart sämst. Hennes granne Simon, som envisas med att störa hennes Ricky-stund på väg till skolan, ställer upp som spansklärare. Det är också han som introducerar henne för Jakob Hellman och ställer upp som fiktiv pojkvän när Lovisa behöver det.

Ibland vill man inte gärna gå in fast regnet öser ner är en mycket fin ungdomsbok som tar upp idoldyrkan, kompisproblem, skoltrötthet och inte minst hur livet förändras när en förälder inte mår bra. Med tanke på hur många som lider av utmattningsdepression är Lovisas situation sannolikt inte ovanlig. Jag kommer definitivt att rekommendera mina elever att läsa den här boken. Troligen passar den bäst i år 6-7 än för äldre elever. Den är lättläst och omedelbar och det kommer de att gilla.

6 reaktioner på ”En modern familjehistoria”

  1. Tänkte spontant på Francesca av Malina Marchetta när jag läste den här recensionen, att böckerna är lite lika. Men den skulle jag säga passar de lite äldre ungdomarna bättre.

Kommentarer är stängda.

Scroll to Top
%d bloggare gillar detta: