Om musik och titlar

Jag läste om boken Ibland vill man bara gå in fast regnet öser ner av Malin Stehn och i huvudet började en av mina absoluta favoritlåtar att snurra. Året är 1989 och en av tidernas bästa skivor släpps. Titeln är …och stora havet och en helt okänd norrlänning står bakom den. Han heter Jakob Hellman och första låten jag hör är Vara vänner. Jag går i nian och sjunger i skolans kör. Musikläraren föreslår att vi ska sjunga Vackert väder och det är sedan dess min absoluta favoritlåt. Nu köper jag …och stora havet och lyssnar fortfarande på den ofta. Jag undrar vad jag gjort av Hellmans autograf som jag fick på Liseberg sommaren 1990?

Jag älskar titlar som består av en låtrad och funderade vidare på vilka sådana jag känner igen. Lite av grejen är ju att en måste känna till låten för att kunna koppla den till titeln. Säkerligen har jag missar massor av musiktitlar av den anledning.

Den senaste tiden har Håkan Hellström varit i ropet med titlarna Vi är inte sådana som i slutet får varandra och Ge mig arsenikÅke Edwardson gillar också musiktitlar och har skrivit såväl Låt det aldrig ta slut som Himlen är en plats på jorden om Erik Winter. De två böckerna om hans tidigare huvudperson Jonathan Wide fick titlarna Till allt som varit dött och Gå ut min själ.

Vilka är dina favoriter?

16 reaktioner på ”Om musik och titlar”

    1. Men vad är det för låt? Sitter och försöker översätta Morrissey i huvudet, men det funkar sådär.

    2. Var tvungen att googla och hitta låten Let the right one slip in där strofen Let the old dreams die finns med. Mvh otålig nörd

  1. åh, kul ämne! svårt att komma på titlar, men
    en annan Morrisseyrelaterad är Couplands ’Girlfriend in a Coma’.
    en favorit, både låten och romanen, är Wuthering Heights av Brontë/Bush.

Kommentarer är stängda.

Rulla till toppen
%d bloggare gillar detta: