En mörkare Dessen

29687057_O_1

Det är lurigt med författare som följer en mall och sedan försöker gå lite utanför den. Jag är dock glad att få läsa en lite mörkare bok av Sarah Dessen, med en lite vresigare huvudperson än vanligt. Remy har, liksom många andra i Dessens böcker, ett ovanligt namn. I detta fall döpt efter en konjak. Många andra av de vanliga Dessen-ingredienserna finns dock med. En kärlekshistoria med förhinder, en något komplicerad familjesituation med, i detta fallet, en mamma som är romanceförfattare och som ska gifta sig för femte gången, en död pappa och en bror som är rätt hopplös, men håller på att bli omvänd av en hyperordentlig flickvän. Det gäller att inte läsa för många böcker av Sarah Dessen i rad, då blir likheterna lite väl uppenbara.

Att Remy inte tror på kärleken är kanske inte så konstigt med tanke på hur det gått för hennes mor. Det femte äktenskapet ska dock bli det sista, det är mamman övertygad om. Remy gör allt för att fixa det perfekta bröllopet och under festen träffar hon Dexter som spelar i det inhyrda bandet. Ett band som spelar för att göra Remys nya ”pappa” en tjänst.

Grejen är att Remy inte alls känner för att bli kär. Hon är mer av en one-night-stand-tjej och binder sig ogärna vid någon. Sommaren som följer efter bröllopet blir nu en riktig berg- och dalbana och det beror inte bara på Dexter.

Jag funderar över om det skulle funka att läsa en bok av Sarah Dessen som gemensam bok på högstadiet, eller om det är för ”tjejigt”. Någon lärarkollega där ute som testat? Jag skulle i så fall välja den här boken, eller kanske Mycket mer än så som jag läste i juni. Jag gillar Dessen och har till och med ett utdrag ur Someone like you i läroboken All In.

Blunda och hoppa är Sarah Dessens senaste bok på svenska och den är översatt av Johanna Lindbäck. Översättningen flyter bra. Den petiga svenskläraren hittade ett hennes som borde varit sin, men annars glömde jag ofta att jag läste på svenska, vilket är ett mycket bra betyg. Däremot gillar jag originaltiteln This Lullaby mycket bättre. Titeln är en sång som Remys pappa skrev till henne och som spelar en stor roll i bokens handling.

9 reaktioner på ”En mörkare Dessen”

  1. Dottern som är 13 har läst alla Dessen på svenska, men det här var den hon gillade minst. Kanske för att den var mörkare då. Jag läste Mycket mer än så i somras (som är dotterns favorit) och den gillade jag verkligen. Sonen verkar inte alls vilja läsa de här. Sen tror jag de svenska framsidorna signalerar ”tjejbok” – huvudlösa unga flickor…

    1. Mycket mer än så läste jag också i sommar. Den känns mer som en bok för både killar och tjejer än de andra. Men som du säger, omslaget funkar nog inte…

  2. Jag läste just precis den här inatt. Tänkte att jag skulle läsa lite innan jag somnade, det slutade med att jag sträckläste den. Sjukt sammanträffande! Jag har visserligen inte läst någon av hennes tidigare, men jag gillade denna. Ska kanske försöka mig på någon av hennes andra, då den verkar skilja så från de.

  3. Helt klart en av de bästa Dessen böckerna, delad första plats med Mycket mer än så. Jag tror böckerna är lite för tjejiga för att kunna uppskattas av killar på högstadiet. Men det är vad jag tror.

Kommentarer är stängda.

Rulla till toppen
%d bloggare gillar detta: