Möte med Marie Hjalmarsson Engelke del 1

Nääs Slott

 

Nääs slott

 

Jag måste vara ärlig och säga att jag visste mycket lite om Sophie Elkan innan vi drog igång Göteborg läser. Någon gång har jag läst att hon var född och uppvuxen i Göteborg, men jag har inte fördjupat mig alls i det. Nu när pusselbit efter pusselbit läggs i det pussel som förställer Sophie Elkan, John Hall, Selma Lagerlöf och många fler blir jag mer och mer nyfiken.

När vi planerade våren med Göteborg läser googlade jag lite planlöst och fick fram namnet Marie Hjalmarsson Engelke som ägnat en massa tid åt Sophie Elkans brev till Selma Lagerlöf.  Efter att ha arbetat på Gunnebo slott och Stadsmuseet hade Marie hört en hel del om Sophie Elkan och började bli nyfiken på henne. Nästa arbetsplats blev Nääs slott och även där dök Elkans namn upp. Hennes morbror August Abrahamsson köpte Nääs 1868 och startade fyra år senare en slöjdskola för pojkar där, som Sophie Elkans bror Otto Salomon sedermera blev rektor.

Jag träffade Marie på Nääs slott och vi pratade länge över en kopp kaffe. Det är alltid härligt att träffa engagerade människor som brinner för sin sak och Marie brinner helt klart för Sophie Elkan. Målet är att fler ska lära känna henne som den begåvade författare hon var. Det är för Sophies skull hon planerar att läsa alla breven och förhoppningsvis sprida en ny bild av henne.

Marie hade tänkt att breven skulle bli hennes pensionärsprojekt, men bestämde sig för några år sedan att påbörja projektet. Under 8 veckor hann hon gå igenom ett antal brev, men tempot var långsamt i början, då Sophie Elkans handstil visade sig vara minst sagt svårtydd. Första brevet är från 1893, men därefter finns inga bevarade brev förrän 1897. Brevväxlingen tar naturligt nog också uppehåll under de perioder Selma Lagerlöf och Sophie Elkan befann sig på samma plats, vilket de gjorde under långa perioder.

Breven finns samlade på Kungliga biblioteket i Stockholm och tar upp flera hyllmeter. Jag fick se några av de brev Marie fått kopior på och det var tydligt att inte bara handstilen var otydlig. Elkan skrev nämligen dessutom i marginalerna och upp- och ner på papprets ovansida. Allt för att fylla varje millimeter med ord. Enligt Marie är breven långa, oftast runt 14 sidor och de saknar inte sällan röd tråd. Elkan verkar att ha skrivit precis det hon tänkte och bytte ofta ämne.

Breven blev offentliga 16 mars 1990, exakt 50 år efter Selma Lagerlöfs död. Sophie Elkan dog redan 1921, men de båda kvinnorna önskade att deras brev skulle bli offentliga först efter att de båda varit döda i 50 år. Hemlighetsmakeriet är kanske en av anledningarna till att det spekulerats en hel del om de båda kvinnornas relation.

Den första frågan Marie brukar få om Sophie Elkan är just om hennes påstådda kärleksförhållande med Selma Lagerlöf. Nu har Marie visserligen bara läst drygt 100 av de totalt 1219 breven, men trots att de är kärleksfulla och öppenhjärtliga tror hon att de två kvinnorna snarare var mycket goda vänner. De hade till stor del ett yrkesmässigt förhållande och hjälpte varandra med skrivandet.

De byter också idéer, korrekturläser varandras texter och ger respons. Enligt Marie kunde Sophie Elkan bli riktigt sur om något av det hon skrivit blivit struket. Både Sophie och Selma tycks ha haft svårt att ta kritik.

I breven finns t.ex. en hel del citat ur John Hall d. y:s dagbok som inte längre  finns kvar. Breven ger alltså ny information om ”vår” boks huvudperson, som annars skulle förbli okänd. Bland annat berättar Marie att ett brev från John Hall d. y. till Constance Koskull som handlade om vad som skulle tillfalla henne efter deras skilsmässa. I ett av de senaste breven Marie läst finns inledningen till boken John Hall och den ser inte riktigt ut som den publicerade inledningen.

Breven är också fulla av kommentarer om kändisar i dåtidens kultur-Sverige och Strindberg får sig en känga, liksom Heidenstam. Många personer som har anknytning till såväl Nääs som Gunnebo nämns också, vilket självklart gör breven extra intressanta för Marie.

Då intervjun med Marie Hjalmarsson Engelke var så intressant blev inlägget alldeles för långt. Del två kommer därför i morgon. Missa inte det.

Vill du höra Marie berätta om Sophie Elkan och hennes brev till Selma Lagerlöf, så finns chansen till det 12/3 kl 15.00 på Stadsmuseets tisdagsklubb.

I maj tänker vi oss också en tur till Nääs slott som avslutning på vårens läsprojekt. Vi återkommer med detaljer längre fram!

 

 

 

3 reaktioner på ”Möte med Marie Hjalmarsson Engelke del 1”

Kommentarer är stängda.

Rulla till toppen
%d bloggare gillar detta: