Man Booker International Prize 2013

De tio finalister som har chansen att vinna Man Booker International Prize 2013 avslöjades igår. Priset delas ut vartannat år och årets pristagare blir den femte i ordningen. Då ingen enskild bok, utan ett helt författarskap prisas är medelåldern på författarna ganska hög.

Nio länder finns representerade bland de tio:

U R Ananthamurthy (Indien) Fyller snart 80 och hans mesta kända bok är Samskara från 1966.

Aharon Appelfeld (Israel) Ännu en 80-åring. Född i dåvarande Rumänien men i nuvarande Ukraina. Under andra världskriget satt han i koncentrationsläger och emigrerade till Palestina 1946. Apperfeld har bland annat skrivit The Story of a life.

Lydia Davis (USA) Föddes i Massachusetts 1947. Hon skriver noveller och Sekwa har gett ut Samarbete med en fluga

Intizar Husain (Pakistan) Föddes 1923 i dåvarande Brittiska Indien. Han bor nu i Lahore, Pakistan. Hans mest kända bok är Basti, som utkom 1979.

Yan Lianke (Kina) Föddes 1958 i Hans mest kända böcker är Serve the People och Dream of Ding Village, som båda bannlystes i hemlandet. Den senare finns också utgiven på svenska av Bokförlaget Atlantis.

Marie NDiaye (Frankrike) Marie NDiaye föddes 1967 och är yngsta författare som någonsin nominerats till Man Booker International Prize. På svenska finns Tre starka kvinnor och Mitt instängda hjärta. Båda utgivna av Natur & Kultur.

Josip Novakovich(Kanada) Föddes i nuvarande Kroatien 1956, men flyttade senare till USA. Han är mest känd för sina novellsamlingar som handlar om Jugoslavien. Infidelities låter riktigt bra.

Marilynne Robinson (USA) Är för mig det mest kända namnet på listan och hon var nominerad till Man Booker International Prize även 2011. Hennes mest kända bok torde vara Gilead som hon belönades med Pulitzer Prize for Fiction för 2005.

Vladimir Sorokin (Ryssland) Föddes 1955. Under Sovjettiden var hans böcker bannlysta, men nu är han en prisad författare i hemlandet. I Sverige ger Norstedts ut hand böcker och i april kommer hans Snöstormen ut.

Peter Stamm (Schweiz) Författaren som Lyran jagade runt bokmässan 2011. Han har precis fyllt 50, grattis säger jag. Självklart är det Thorén & Lindskog som ger ut hans böcker på svenska. Hittills har Sju år kommit ut.

 

Tidigare pristagare är:

Ismail Kadare 2005

Chinua Achebe 2007

Alice Munro 2009

Philip Roth 2011

 

Den 22 maj får vi veta vem som blir den femte vinnaren.

5 reaktioner på ”Man Booker International Prize 2013”

  1. Ja, det var många nya och spännande namn. Jag har bara läst Davis och NDiaye och av de två skulle jag hålla tummarna för den senare.

Kommentarer är stängda.

Rulla till toppen
%d bloggare gillar detta: