Fantasifull favorit

bild-7

Kvällens lässtund är helig hos familjen O. Det ska mycket till att den hoppas över helt. På senaste tiden har vi läst både gemensamt för båda grabbarna och sedan en liten stund för dem var innan de somnar. För Storebror har jag läst Nils Karlsson-Pyssling och trots att han inledningsvis var ganska så skeptisk till att läsa Astrid Lindgren, tyckte han mycket om berättelserna.

Mina favoriter när jag var liten var berättelsen om Peter och Petra som en dag knackar på dörren till Gunnars klassrum i Gustaf Vasa folkskola och den fina Mirabell om Britta-Kajsa som får ett mystiskt frö och kan skörda en levande docka. Storebrors favorit är I Skymningslandet.

När jag nu läser om boken jag fick i sexårspresent av farmor slås jag av den ensamhet som många av dessa barn känner och vilken tur det är att fantasin finns. Egentligen är det bara Prinsessan som inte ville leka som inte innehåller några övernaturliga drag. Inte för att det är så väldigt ofta som prinsessor börjar leka med fattiga flickor som de hittar vid grinden.

Språket är lite gammaldags, det är det, men väldigt vackert. Dessutom ledde de ibland ålderdomliga uttrycken till språkdiskussioner med ungen som sparar på ord. Vi hade riktigt trevligt när vi läste och pratade om Astrid Lindgrens fina, fantasifulla sagor. Lillebror är för övrigt avundsjuk på att bara Storebror fått höra dem, men nu är det definitivt hans tur.

8 reaktioner på ”Fantasifull favorit”

  1. Ja, vad härligt att läsa Astrid Lindgren högt! Allt för många barn som bara får berättelserna som film och det är synd.

  2. Åh, vad härligt! Peter och Petra har jag nog aldrig läst, bara sett filmen. Jag skulle gärna läsa den, dock. Nils Karlsson pyssling är en av mina stora favoriter!

    1. Jag drömde om att få en liten vän som Nils, Peter eller Petra när jag var liten. Eller kanske ännu hellre en talande docka.

  3. Jag älskar Nils Karlsson Pyssling. Tycker det är en fin berättelse med bra pojkförebilder.

Kommentarer är stängda.

Rulla till toppen
%d bloggare gillar detta: