17 december Stig

december

Den första Stig jag kom att tänka på är faktiskt Ica-Stig. Hur sjukt är inte det? Sedan funderade jag lite mer och kom på några kanske lite mer kulturella Stigar.

På väg dit tycker jag att vi säger hej till Stig Helmer Olsson, Lasse Åbergs tafatta skapelse, som jag älskade i de två första filmerna, men sedan borde han fått vila i frid.

När jag läste Myggor och tigrar av Maja Lundgren beskrevs Stig Larsson i varma ordalag. Efter att ha hört intervjuer med honom i samband med att hans memoarer När det känns att det håller på att ta slut, nyss kommit ut är jag inte så sugen på att läsa något av honom. Det har varit lite för mycket snack om att ha sex med 13-åringar och att hylla sig själv.

Författaren Stig Hansén har länge följt Bob Dylan och trots att rockbiografier inte riktigt är min grej, skulle jag kunna tänka mig att läsa hans Bobby Boy: Mannen i mig

Den norske författaren Stig Sæterbakken tog livet av sig i januari. Han var 46 år gammal. Jag har aldrig läst något av honom, men efter att ha läst om hans böcker har jag lust att läsa Genom natten.

Även Stig Dagerman begick självmord. En klassisk författare som jag läst allt för lite av. Björn Ranelid har skrivit Mitt namn ska vara Stig Dagerman om honom.

Bortom varje rimligt tvivel av Malin Persson Giolito står den morddömde Stig Ahlin i centrum.

En riktigt bra deckare är Svart stig av Åsa Larsson. Passar utmärkt att läsa nu på vintern då snön yr friskt. Det är den tredje boken om Rebecka Martinsson.

Har du någon Stig eller kanske stig, du vill berätta om idag?

 

8 reaktioner på ”17 december Stig”

  1. Så morsom kalender du har laga! Eg har bare lese Att döda ett barnav Stig Dagerman, men skulle gjerne ha lese meir av han. Sæterbakken kan eg anbefale, viss du ikkje har lese noko av han. Han var ein dyktig forfattar!

  2. Jag kan inte komma på nån i boksvängen som heter Stig men min yngsta son heter Stig i andranamn så han vill jag hylla idag. : )

  3. Intressant att du inte skriver något om Milleniumtriologins Stieg Larsson.
    Jag har inte läst democh inte heller sett filmerna. Jag hör nog till de ovanliga där, men ändå är det den första jag kom o tänka på med det namnet. Möjligen Ica Stig också .

  4. Jag tänker omedelbart på Stig tittar ut, av Ann-Christine Magnusson med illustrationer av Lars Winnerbäck. En barnbok om den vresiga Stig som mjuknar lite när grannarna bjuder honom på gårdsfest.

Kommentarer är stängda.

Rulla till toppen
%d bloggare gillar detta: