Välskrivet och aktuellt

Jag har läst Malin Persson Giolitos båda tidigare böcker och tyckt mycket om dem. Det är två väldigt olika böcker och därför var jag nyfiken på vad hon skulle hitta på i tredje boken Bortom varje rimligt tivelHöga förväntningar är lite läskiga ibland, men jag behövde inte oroa mig.

Jag skulle säga att Persson Giolito denna gång skrivit en mer traditionell deckare än vad som var fallet med Bara ett barnmen det betyder inte att Bortom varje rimligt tvivel är en bok som alla andra. Det är nämligen en ovanligt välskriven och aktuell historia vi bjuds på i denna den andra boken om Sophia Weber.

Sophia Weber får ett delikat uppdrag, då hennes gamle lärare hans Segerstad vill att hon hjälper honom att söka resning för den ökande mördaren Stig Ahlin. De före detta läkaren Ahlin har suttit inne i 13 år för ett ytterst brutalt mord på en 15-årig flicka. Alla vet vem han är och alla hatar honom. Att få till en resning låter definitivt som en omöjlighet.

Spontant vill Sophia Weber säga nej, men när hon börjar rota i fallet hittar hon en hel del brister. Hon är inte längre säker på att Stig Ahlin är skyldig. Snarare verkar det som att han helt enkelt var en passande mördare, som passade in i den bild av mördare vi gärna vill ha.

Det intressanta med Malin Persson Giolitos böcker är de moraliska dilemman hon försätter sina huvudpersoner, och därmed också läsaren, i. Det är intressant att tillsammans med Sophia och hennes morfar lösa fallet med den mördade Katrin. På många sätt är det en bok i samma anda som de spänningsromaner Katarina Wennstam skriver. Aktuell, samhällskritisk, politisk och inte minst feministisk litteratur som engagerar. Jag uppskattar författare som inte bara roar, utan också har ett budskap.

Det är intressant och inte sällan obehagligt att följa Stig Ahlin, som knappast kan anses vara en sympatisk typ. Just osäkerheten över huruvida han är skyldig gör att läsningen blir extra spännande. Vi vill så gärna att det ska vara svart eller vitt, men sanningen är sällan så enkel. Och det gäller i det här fallet både offer och förövare.

Jag tycker definitivt att du ska läsa Malin Persson Giolitos böcker om du inte redan gjort det. Det går bra att läsa Bortom varje rimligt tvivel fristående, men vill du följa Sophia Weber från början tycker jag definitivt att du ska läsa även Bara ett barn.

 

 

En bok om dagen har också läst.

3 reaktioner på ”Välskrivet och aktuellt”

  1. Sitter just och läser just denna bok! Gillar den! Måste läsa de två andra sedan, för detta var en författare som jag hade missat!

  2. Jag gillade de två första böckerna väldigt mycket (men de är verkligen olika, som du skriver) och ser mycket fram emot Bortom varje rimligt tvivel!

Kommentarer är stängda.

Rulla till toppen
%d bloggare gillar detta: