En styck kort lista

Jag blev lite trött och inte alls lässugen då jag såg Man Booker Prizes långa lista. Nu när den korta har kommit ska jag ändå försöka vaska fram något guldkorn eller två. Det måste det ju finnas tänker jag.

Hilary Mantel tillhör definitivt kategorin ”författare jag inte läst men nog skulle gilla”  förutom att jag är lite skeptisk till det historiska perspektivet. Ja, jag har läst 90 hp historia, men när det kommer till litteratur föredrar jag nutid eller möjligen så gammalt som 1800-tal. Mantels nya bok heter Bring up the bodies och utspelar sig 1535 och Tomas Cromwell är en av huvudpersonerna. Den är också en uppföljare till Wolf Hallsom Mantel tilldelades Man Booker Prize för 2009 och som många bokbloggare, till exempel Fiktiviteter hyllat.

Jeet Thayil föddes i Kerala Indien och är nominerad för sin bok Narcopolis, som utspelar sig i Bombay på 70-talet. Huvudpersonen verkar vara opium snarare än någon specifik person och det är i den undre världen som är skådeplatsen. Jag har svårt att få grepp om den här boken utifrån det lilla jag läst om den, men det skulle kunna vara något för mig.

Swimming home av Deborah Levy låter dock som en riktigt deprimerande bok som kan passa mig perfekt. Den utspelar sig under en vecka i ett hus i Frankrike där några människor befinner sig. En semester som spårar ur låter dem som. Men på ett stillsamt sätt?!

Tan Twang Eng föddes i Penang 1972 och hans bok The garden of evening mists har utan tvekan listans vackraste titel. Den utspelar sig under den japanska ockupationen av Malaysia. En juridikstudent och en trädgårdsmästare verkar stå i centrum och det kan mycket väl vara en bra bok. Låter lite väl långsam dock.

Alison Moore föddes i Manchester 1971 och verkar ha skrivit en hel del noveller.  Hennes bok The Lighthouse handlar om en nyligen separerad man som reser till Tyskland för att vandra. Då minns han en liknande resa i barndomen. Det skulle kunna vara en riktigt bra bok, eller så är den bara djup. Svårt att veta innan den är läst.

Umbrella av Will Self är sista boken på korta listan. Det är en historia som utspelar sig under första världskriget och låter som en typisk pristagarbok. Mörk och djup. Ingen som spontant lockar mig.

Vad har du för tankar kring Man Booker Prizes korta lista? Någon favorit? Får nog hålla en tumme för Swimming home, som på pappret verkar vara mest för mig.

 

5 reaktioner på ”En styck kort lista”

  1. Skrev just igår om min obefintliga lust för böckerna på listan i år. Antingen är det urvalet eller så är det mig som det beror på…

  2. Lockas inte heller nämnvärt, men Bring up the bodies är förstås fenomenal osäkert dock om den funkar om man inte gillar historiskt (men den råkar bara utspela sig då, den handlar mycket om hur mycket vi faktiskt har gemensamt mellan nu och då)…

    1. Jag gillar inte historiska romaner där den historiska epoken är det viktigaste. Handlar den primärt om människoöden kan det funka. Wolf Hall först då eller? Den är ju så jäkla tjock.

      1. Då tror jag det skulle kunna funka för dig men Wolf Hall först absolut. Och den är jäkligt tjock, tog mig tre månader att läsa (men då hade jag ännu inte kommit in i läsmood och hade en hel del annat)

Kommentarer är stängda.

Rulla till toppen
%d bloggare gillar detta: