Bokmässepepp del 22: Ord och inga visor

Ord och inga visor dyker det upp inlägg av alla de slag med ett unikt och kreativt innehåll. Det är därför Jessicas blogg är en av mina favoriter. Idag berättar hon om sin bokmässa.

 

I slutet av september är det Bok- och biblioteksmässa i Göteborg. Vad har du för planer för årets mässa?

Mina planer är först och främst att lägga vantarna på den snygga tygkassen från Galago som jag har hört ryktas om. Plus förmodligen ett gäng Galago-böcker jag inte redan äger. Jag planerar också att strosa runt lite på mässgolvet, men inte lika mycket som förra året. Det är galet stressigt det där mässgolvet. Istället ska jag gå på massa seminarier. De är nästan den största behållningen med mässan. 45 minuter långa kvalitetssamtal om litteratur med författare man gillar. Det tackar åtminstone inte jag nej till. Jag planerar också att kanske köpa några böcker och hänga massor med andra bokbloggare. Middagar, luncher, fikor och mingel är planerade. Om jag vågar ska jag gå och hälsa på lite tidningar som jag vill börja skriva för (förutom de jag redan skriver i), men det är alltså ett OM i den meningen. Jag ska också ta det lugnt ibland och umgås med dem jag bor hos nere i Göteborg. Fredagkvällen tänkte jag till exempel åka hem tidigt från mässan, strunta i fester jag tänkte gå på och ligga och läsa. Jag ska också skriva några texter från mässan för Fria tidningens räkning, så det lär ta upp lite av tiden.

 

Vilken författare vill du absolut lyssna till?

För att vara ärlig har jag inte ens hunnit snegla på seminarieprogrammet men tänkte göra det vad det lider. Såg något om Liv Strömquist någonstans. Det kommer jag garanterat inte missa.

 

Vilken monter missar du inte?

Galagos, X Publishings, DN:s (DN hade jätteintressanta samtal på sin scen förra året och jag blev sittande där en lång stund).

 

Är det någon författare du köper en signerad bok av?

Nej, om det är något jag är ointresserad av så är det autografer.

 

Årets tema är Norden. Vilken är din nordiska favoritförfattare?

Sverige hör ju också till Norden så jag vet inte ens var jag ska börja. Men jag begränsar mig till fem, då. Märta Tikkanen, Karl Ove Knausgård, Michael Strunge, Sara Stridsberg, Susanna Alakoski. Oj, det här fick jag lite ont i magen av eftersom jag vill rabbla så många fler (mvh bokoholisten/abibliofobikern).

 

Vad har du för råd till den som besöker mässan för första gången?

Fastna inte på mässgolvet, gå på seminarier (många!), ta pauser ofta. Sätt dig på något kafé med en bok i några timmar, man blir både yr och stressad om man irrar runt för länge. Kolla på kartorna, det är sjukt svårt att hitta till en specifik monter annars. Om du är där själv, bestäm möte med bekanta, det är roligare att ha sällskap. Läs bokbloggar i mobilen medan du är där, vi lär alla uppdatera massor. Jonas Thentes bokblogg är mitt hetaste tips, den brukar vara extremt läsvärd under bokmässan.

 

Jag rekommenderar också DN:s monter där de både bjuder på gott kaffe och fina samtal. I övrigt blir jag riktigt sugen att köpa böcker från Galago. Det var ett tag sedan jag hade en serieperiod. I år blir det fler seminarier istället för mässgolvet för mig också. Och mingel!

Rulla till toppen
%d bloggare gillar detta: