Nu börjar det…

Lika roligt som att få veta vem som till slut får Nobelpriset i literatur, är det att spekulera i eventuella vinnare dessförinnan. Redan nu kan man läsa att Haruki Murakami är favorit, i alla fall enligt dem som spelat hos Ladbrokes. Jag gillar Murakami, men något Nobelpris tror jag inte att han får, trots oddset 10/1.

Tvåa på listan ligger kinesiska Mo Yan, med oddset 12/1, som är ny för mig.  Han är aktuell med boken Ximen Nao och hans sju liv, utgiven av Tranan.

Som vanligt är det få kvinnor på listan. Alice Munro har lägst odds och novellister är få bland pristagarna, så varför inte. Hon har samma odds 20/1 som min favorit Assia Djebar.

Hela listan hittar du här.

Uppdatering: Tur att man har uppmärksamma kollegor som kan läsa ordentligt. Jag missade helt Darcia Maraini, vars Colombo getts ut på svenska av lilla 2 kronors förlag, som ger ut mycket italienskt. Inget namn jag känner igen från tidigare.

 

4 reaktioner på ”Nu börjar det…”

  1. Utan att ha läst något av henne tror jag att priset går till Nawal El Saadawi och det är en av anledningar till att jag har henne med i min tre på tre-utmaning. Ser fram emot att läsa något av henne för första gången!

  2. Hans Gustafsson

    Nix pix! Lägst odds av kvinnorna har Dacia Maraini (16/1), som — kors i taket — jag faktiskt har läst: ’Mio maritio’ (min make) som ingick i kurslitteraturen när jag läste italienska. En novellsamling med absurda motiv, om jag minns rätt. Fast, vänta nu, oddsen kanske hoppar upp och ned allt eftersom. Hur som helst, Vila-Matas eller Modiano är nog mina favoriter på listan.

Kommentarer är stängda.

Scroll to Top
%d bloggare gillar detta: