En liten smakbit från min verklighet

Just nu läser jag Vi måste börja med orden av Kristian Johannesson, en annorlunda och mycket fin bok om en sfi-lärares vardag. En obehörig sådan som undervisar i matematik, trots att han tyckte att det var viktigare att spela kort än att läsa matte C när han själv gick i skolan. Jag skulle kunna bjuda på hur många citat som helst, då det finns gott om tänkvärda formuleringar, men jag nöjer mig med det här om skolavslutningen:

Ett par elever häller försiktigt upp ett glas saft var, som de hinner fylla med ett par tårar innan de sätter sig och börjar dricka. Jag frågar den vietnamesiska pojken om han vill ha något. Han ler och skakar på huvudet och säger tack fyra gånger.

Amara, Hooda och Zara gråter ikapp i ena hörnet av klassrummet och då förstår jag att det kanske inte bara handlar om skolan. Att det kanske handlar om att de inte kommer att kunna se varandra på ett tag. Att det som är skolan och kompisar ska bytas ut mot olika kök och plikter och förbud. Och det är synd, när de nu tycker så bra om varandra.

 

Jag känner igen det så väl. Den otroliga tacksamheten över att få studera och sorgen inför loven. Den här boken både beskriver och ironiserar över min värld, på ett så kärleksfullt sätt att jag bara kan le. Johannesson beskriver också frustrationen och orättvisan. Jag ser verkligen fram emot att läsa vidare!

 

9 reaktioner på ”En liten smakbit från min verklighet”

Kommentarer är stängda.

Rulla till toppen
%d bloggare gillar detta: