Dagens EM-böcker Tyskland

Det här är ju något av ett problemland för mig, både när det gäller böcker och fotboll. När det gäller fotboll är det svårt att låta bli att imponeras av de tyska spelarna och snart kanske jag hittar en tysk litterär favorit.

Ja, det är inte mycket tyskt i hyllorna här hemma, men jag gillade Högläsaren av Bernhard Schlink väldigt mycket. Honom kan jag tänka mig att läsa mer av. Jag har också läst och gillat Christa von Bernuth och Julie Zeh. Helt borta när det gäller tyskar är jag alltså inte. Bara nästan.

En av de bästa böcker jag läst om Tyskland och andra världskriget är Molnfri bombnatt av Vibeke Olsson. Vansinnigt bra om främlingsfientlighet i olika tider och hur sällan det är så att världen är svart eller vit.

Även Boktjuven  av Markus Zusak utspelar sig i Tyskland. En bok jag tyckte om, men inte tokälskade som alla andra verkar göra. En annorlunda historia är det helt klart, det går inte att komma ifrån.

Några Nobelpristagare har det blivit också för Tyskland. Väldigt många de första åren, men de känns inte alls lockande att läsa. Tomas Mann har jag inte heller läst och det borde man väl göra. Inte heller Heinrich Böll. Ingen av dem lockar så mycket heller.

Jag har dock läst en bok av Günther Grass Blecktrumman och kommer aldrig att läsa något mer. Fruktansvärd bok. Däremot kan jag tänka mig att läsa något av Hertha Müller. Hjärtdjur står i hyllan och har gjort det i många år. Müller imponerade starkt på mig när jag lyssnade på henne på Bokmässan och det börjar definitivt bli dags att läsa något av henne.

Trevliga bokförläggarna Thorén och Lindskog har specialiserat sig på tyskspråkig litteratur och jag vill verkligen hitta böcker hos dem som jag gillar. Uwe Timm ska få en chans till helt klart och jag tror att Siegfried Lenz skulle kunna vara något. Kortromanen En tyst minut låter till exempel bra. En annan bok som gör mig nyfiken är Cap Esterel av Tanja Langer.

 

4 reaktioner på ”Dagens EM-böcker Tyskland”

  1. Hej! Vilken rolig idé med EM-böcker! Jag har varit på jakt, eller åtminstone försökt leta tysk litteratur eftersom jag är en sucker för andra världskriget-skildringar. De böcker du nämnde Molnfri bombnatt och Boktjuven (jag tokälskade) är fantastiska, men jag skulle vilja ha en tysk författare. Resonerar på samma vis om det franska efter att ha läst Igelkottens elegans.

Kommentarer är stängda.

Scroll to Top
%d bloggare gillar detta: