Dagens EM-böcker Tjeckien

Känns som en minst sagt klurig uppgift. Det får nog glida med en och annan tjeckoslovak för att det här ska gå ihop. Eller så nöjer jag mig med en kort lista.

Franz Kafka föddes i Prag 1883 i dåvarande Österrike-Ungern, men nuvarande Tjeckien. Jag har läst Förvandlingen och Processen. En klassisk författare med en säregen stil.

Jaroslav Hašek är mest känd för boken Den tappre soldaten Svejks äventyr under världskriget, som väl är en typisk bok som många hört talas om och få har läst. Som med så mycket annat har jag läst utdrag ur den.

En annan Jaroslav, närmare bestämt Seifert, fick Nobelpriset 1984. En poet som jag verkligen borde stifta bekantskap med.

Arnošt Lustig nämndes ofta i nobelprisdiskussionerna, men avled 2011. Jag har inte läst något av honom, men hört hans namn i alla fall en gång om året. Lovely green eyes låter bra!

Lika bra att fortsätta på temat ”gubbar jag inte läst” och då passar Milan Kundera bra in. Helt klart en författare som bör läsas och maken brukar ofta pusha för sin favorit The Unbearable Lightness of Being. Annars låter Skrattets och glömskans bok riktigt bra.

 

 

1 reaktion på ”Dagens EM-böcker Tjeckien”

  1. Jag älskade verkligen Förvandlingen när jag läste den. Den passade otroligt bra under gymnasietiden när jag upptäckte att jag alltmer blev min egen (och säregna) individ.

Kommentarer är stängda.

Rulla till toppen
%d bloggare gillar detta: