Dagens EM-böcker Spanien

Jag vet inte varför jag läst så lite spanskt. Filmer har jag sett, tapas har jag ätit, cava har jag druckit liksom en och annan rioja, musik har jag lyssnat på, men böcker -nej där är det rätt tomt.

Jag har till exempel inte läst snackisböckerna av Carlos Ruiz Zafón, men Vindens skugga ligger i en av högarna och väntar på att bli läst. Just det exemplaret har både mamma och mormor läst så helt övergiven är den stackars boken inte.

Jag har inte heller läst Katedralen vid havet  av Ildefonso Falcones, som utspelar sig i Barcelona, men faktum är att den inte lockar mig det minsta. Däremot låter kärlekssagan från Andalucien Fatimas hand riktigt bra.

Inte heller har jag läst Och solen har sin gång av Ernest Hemingway, men jag har varit i Pamplona där delar av den utspelas. Även George Orwell snurrade runt i Spanien och har skrivit Hyllning till KatalonienVisserligen har jag tänkt läsa något av honom i år, men det får bli en annan titel.

En annan klassisk författare är Federico García Lorca, poeten vars namn torde vara välkänt för de flesta. Frågan är hur många som verkligen läst något av honom? Jag har det inte.

Den senaste spanske nobelpristagaren var Camilo José Sela som tilldelades priset 1989. Jag har faktiskt knappt hört talas om honom och än mindre läst någonting. Bikupan finns på svenska och låter riktigt bra.

Andrés Barba verkar vara en spännande författare. Hans roman Augusti, oktober finns på svenska. Även Mercedes Cebriáns bok Den nya taxidermin låter lockande.

Vad har jag då läst? Klassikern Don Quijote av Cervantes har jag läst ett par gånger. Erik Winter drar till sina föräldrar i Spanien ganska så ofta och böckerna om honom av Åke Edwardson har jag i alla fall läst.

3 reaktioner på ”Dagens EM-böcker Spanien”

  1. Jag har läst Katedralen vid havet och rekommenderar den om du inte har något emot att läst beskrivningar av byggprocessen. Fatimas hand har hag faktiskt inte läst, men det är mycket möjligt att jag tar mig an den, då jag brukar gilla historiska romaner.

  2. Jag har inte heller läst särskilt mycket spanskt, men i sommarläshögen ligger Det broderade hjärtat av Carole Martinez. Visserligen är ju Martinez fransyska, men som jag förstått det är det hennes spanska farmors berättelser som ligger till grund för boken, så den kan väl lite halvt få räknas till Spanien. 🙂

  3. Njä, har precis avslutat Vindns skugga och är du inte superdupersugen på just den kan du låta den ligga lite till… 😉

Kommentarer är stängda.

Rulla till toppen
%d bloggare gillar detta: