Dagens EM-böcker Irland

Chansen att Irland går vidare från Grupp C är obefintlig och därför är det hög tid att göra ett EM-inlägg med irländska böcker.

Tana French är en riktigt bra författare som skriver smarta spänningsromaner som utspelar sig i och runt Dublin. Tre har det blivit hittills och de är alla mycket läsvärda. Tror dock att min favorit är mittenboken Okänt offerI augusti kommer äntligen fjärde boken Broken Harbour

Roddy Doyle som är en gammal favorit. Mest gillar jag hans trilogi om Barrytown som också blivit tre riktigt trevliga filmer. De heter The CommitmentsThe Snapper och The Van. Alla tre är mycket läsvärda, men jag gillarThe Van om pappa Jimmy Sr bäst. Doyles bok The woman who walked into doors om den brutalt misshandlade Paula Spencer är också fantastiskt bra. Läs på originalspråk, en härlig irländsk upplevelse.

Marian Keyes är också en gammal favorit och trots att hennes senaste böcker varit något av besvikelser har jag inte gett upp henne. Har dessutom The brightest star in the sky i hyllan, men då många varit skeptiska till den får den nog stå kvar. Bäst tycker jag att Sushi for beginners och Last chance saloon är.

Maeve Binchy måste också få vara med såklart. nu var det ett tag sedan jag läste något av henne, men under en period läste jag absolut allt. Kanske är Circle of friends den bok jag älskat mest. Jag grät floder och älskade dessutom filmatiseringen med favoriten Minnie Driver.

En irländare jag är nyfiken på är Colm Tóibin, som främst skriver noveller och dyker upp på bokmässan i höst. Ett starkt skäl att stifta bekantskap med honom.

Jag har aldrig läst någonting av Iris Murdoch, men skulle gärna vilja det. Hon föddes på Irland, men levde en stor del av sitt liv i Storbritannien. Hon får vara med ändå. För The Sea, The sea fick hon Pulitzerpriset 1978.

Ta bort halva den titeln så får du The sea av John Banville, som också skriver under pseudonymen Benjamin Black. Jag har inte läst Banville och bara en halv bok av Black. Den senare ger jag troligen ingen mer chans, inte min genre.

Jag absolut älskar I väntan på Godot av Samuel Beckett. En helt fantastiskt absurd pjäs om allt och inget. Har både läst och sett den och tycker att den är underbar.

Jag har läst noveller av James Joyce, men inte mer än utdrag ur mastodontverket Ulysses, som nu kommit i en nyöversättning. Lockar faktiskt lite.

Jag visste faktiskt inte att Bram Stoker var irländare, shame on me, men han föddes faktiskt utanför Dublin. Hans Dracula är verkligen en klassiker. Minns dock att jag tyckte att den var  rätt seg när jag läste den för många år sedan.

Det är också svårt att bortse från klassiska författare som Oscar Wilde och nobelpristagaren Seamus Heaney, två läsvärda herrar.

 

 

2 reaktioner på ”Dagens EM-böcker Irland”

  1. I väntan på Godot är en av få pjäser jag faktiskt uppskattat lika mycket att läsa som att se. Riktigt bra helt enkelt och helt underbar med Ernst-Hugo Järegård.

Kommentarer är stängda.

Rulla till toppen
%d bloggare gillar detta: