Galet spännande och välskrivet

 

Tidigare i år läste jag In the woods av Tana French, en riktigt bra bok där Cassie Maddox introduceras. Andra boken av French läste jag under semestern och förutom att översättningen ibland störde var jag helt uppfylld av denna spännande och välskrivna historia. Maken läste den också och var lika förtjust han.

Okänt offer är bokens svenska titel. På engelska heter den The Likeness och båda titlarna funkar. Nu har jag beställt bok tre Faithful Place och Tana French räknas nu helt klart till mina favoritförfattare.

Det börjar ganska traditionellt med att en ung kvinna hittas död. Hon har blivit knivskuren och troligen mördad. En vanlig deckare alltså? Knappast.

Offret heter Lexie Madison och det konstiga med henne är dels att hon ser precis ut som Cassie Maddox, men ännu konstigare är att hon inte finns. Lexi Madison är nämligen uppfunnen av Cassie och hennes kollega Frank Mackey. Lexi var Cassies alterego under ett fall då hon infiltrerade en knarkliga på University Collage Dublin.

Osannolikt, definitivt, men så himla trovärdigt ändå konstigt nog. Självklart lockas Cassie att än en gång bli Lexi och försöka ta reda på vem som är mördaren. De fyra studenter hon bott med luras att tro att Lexi inte är död, bara svårt skadad och ganska snart kan hon återvända till huset i byn Glenskehy.

Huset Lexi bor i ägs av Daniel March. Han har ärvt det av en äldre släkting, som knappast var populär i byn. Huset och dess nuvarande invånare har utsatts för en del mer eller mindre hemska attacker.

De andra tre studenterna som bor i huset är Abigail Stone, kallad Abby, Justin Mannering, en vek och försiktig ung herre och Raphael Hyland, snyggare än de flesta.

Jag får riktiga DHH-vibbar  och älskar verkligen att läsa om dessa udda studenter. Egentligen ger beskrivningen av husets invånare minst lika mycket som själva deckarhistorien. De är udda, de lever ett gammaldags liv utan tv och datorer, de har ingått en pakt om att aldrig tala om det förflutna och de forskar om helt underbara ämnen.

Daniel skriver till exempel en avhandling om Det döda föremålet som berättare i tidig medeltida episk poesi medan Lexi själv valt att skriva om kvinnor som skriver under pseudonym med titeln Andra röster. Identitet, föreställning och verklighet. Underbart.

Men det är ju en deckare och Cassies uppdrag är att ta reda på vem som mördat Lexi. Hon hittar en almanacka med en massa kryptiska förkortningar i och försöker också klura ut vem som egentligen gjort Lexi med barn. Sökandet efter den som dödat är spännande och det blir extra läskigt då den som skadat Lexi mycket väl kan göra detsamma med Cassie. Inte konstigt att pojkvännen Sam inte är så särskilt glad över det uppdrag som Cassie har fått, eller antagit eller vad man nu ska säga.

Det konstiga är att French lyckas göra en helt osannolik historia totalt trovärdig. Självklart är det löjligt att just Cassie finns i närheten då en kvinna, som ser exakt ut som hon hittas död och att samma kvinna lyckats sno hennes gamla identitet är självklart löjligt otroligt. Att hon sedan lurar fyra nära vänner att tro att hon är Lexi är också helt absurt, men vet ni det funkar. Det är galet, men det funkar och det är så himla bra.

Det är dessutom så himla smart av French att introducera en person i en bok och sedan göra henne till huvudperson i nästa. Jag hade redan en relation till Cassie och det gjorde att det var extra enkelt att komma in i boken. Att hon var min favorit i förra boken gjorde självklart inte saken sämre. Nästa bok handlar om Frank, super-Hamilton som maken valt att kalla honom. Kan bli hur bra som helst. Skynda er nu adlibris, jag vill ha mitt ex nu.

Och ni andra – läs, läs, läs!

Boktoka har läst och gillar också mycket liksom Hellre barfota än boklös som också tänker på DHH.

5 reaktioner på ”Galet spännande och välskrivet”

  1. Håller på med den här nu. Har bara läst 50 sidor men är inte imponerad alltså… blir lite matt på James Bond känslan. Dvs att det ska vara så coolt hela tiden. Hårt språk, mkt testosteron, alla hatar varandra, det är lite tröttsamt. Kommer det fortsätta så, eller blir det bättre?

    1. Har hon kommit in i huset? Då vänder det! Sedan störde jag mig visserligen inte på språket, kanske för att jag ”kände” karaktärerna från del ett och de är arga av en anledning. Inte säkert det är något för dig, men ge det en stund till tycker jag.

Kommentarer är stängda.

Scroll to Top
%d bloggare gillar detta: