Boktips on demand del 5

Jag fick ett väldigt snällt mail från en person som delar flera av mina favoritförfattare och brukar hitta bra böcker via min blogg. Nu vill hon få tips om bra böcker som liknar dem av Barbara Voors och Maria Ernestam. Bra personporträtt, fin språk och snygga paralleller kännetecknar både Barbara Voors och Maria Ernestam. Inte sällan har historierna minst en twist.

Jag har försökt att tänka lite utanför lådan (eller i alla fall utanför bloggens senaste recensioner) och kom då fram till följande tips:

Faktum är att Henning Mankell kan kopplas samman med dessa båda damer. Kanske främst Voors. Och då tänker jag inte på hans deckare, utan istället om den fina romanen Italienska skor, som handlar om en pensionerad läkare som bor isolerad på en ö. En dag kommer hans ungdomskärlek vandrande över isen med sin rullator.

Anneli Jordahl har helt klart språket och hennes fejkbiografi om Ellen Key är sanslöst bra, dessutom är titeln underbar, eller vad sägs om Jag skulle vara din hund (om jag bara finge vara i din närhet)?! Nyaste boken Augustenbad en sommar  är också bra.

De intressanta personerna finns i No och jag av Delphine de Vigan. Den påminner också lite om Voors ungdomsbok Emmy Moréns dubbla liv, som båda handlar om brådmogna tonårstjejer som funderar mycket över livet.

Vikram Seth är också en riktig språkkonstnär. Hans An equal music handlar om musiker och minnen precis som Smultronbett. Kanske påminner Att ringa Clara av Anna Schulze ännu mer om Voors och då främst hennes Syster min. En bra historia om musik och vänskap är det i alla fall helt klart. Även Jag ska räkna till hundra och aldrig sluta leta av Monica Wilderoth handlar om systrar och liknar Voors sätt att berätta lite. Titeln är däremot alldeles för lång för att kunna vara Voors.

En skum historia som andas Ernestam är Never let me go av Kazuo Ishiguro. I en tid som andas både 50-tal och framtid utnyttjas föräldralösa ungdomar på ett ofattbart sätt. Mycket läsvärd. Faktum är att också Mats Strandbergs Halva liv har lite Ernestam över sig. Flera tidsperspektiv och minst en oväntad vändning.

Jag nöjer mig där och hoppas att några av tipsen ska passa. Är det någon som vill fylla på med böcker går det utmärkt bra. Är det någon som vill ha egna boktips funkar det också!

 

 

 

2 reaktioner på ”Boktips on demand del 5”

  1. Åh! Så himla roligt att läsa dina tips till mig!! Och vad kul att du tänkt till och till och med kommit på vilka som kan påminna om enskilda böcker, och inte bara om författarskapet (n) i stort! Dessutom; av alla dina tips har jag bara läst två! Anneli Jordahls första (läste vi i vår bokjunta) och den tyckte jag mycket om. Att ringa Clara läste jag i början på året. Jag blev tyvärr inte så förtjust, men det kan också bero på att jag läste den när jag själv var sjuk och låg på sjukhus.
    Av dina tips ser jag särskilt fram emot att läsa Italienska skor (Mankell var otippad!), No och jag och så Wilderoths roman (underbar titel!). Jätteroligt att få lite tips och ny inspiration inför sommarläsningen, kul också med sådant jag själv inte alls hittat tidigare. TACK!

    ps. Jag lär återkomma för fler tips så småningom 🙂

Kommentarer är stängda.

Scroll to Top
%d bloggare gillar detta: