Från Emmy till Emmy

Brevromaner är inte min grej brukar jag hävda, men trots att Emmy Moréns dubbla liv av Barbara Voors är just en brevroman tycker jag väldigt mycket om den. Det första brevet skrivs från Emmy Morén 15 år till Emmy Morén modell äldre efter att Emmy den yngre googlat sitt namn. Några fysiska brev är det alltså inte frågan om utan e-mail så klart.

I breven får vi veta väldigt mycket om båda personerna.Vi får höra om Emmy den yngres sökande efter kärleken och hennes sorg över att mamman inte längre bor med familjen i Stockholm, utan har flyttat till Göteborg. Vi får också ta del i hennes jakt på vänner och gemenskap. Genom att våga mer vinner hon definitivt det hon vill. Det lär Emmy den äldre henne.

Emmy den äldre är gift med Måns och har en son. Hon arbetar som skådespelare och befinner dig i en prekär situation då hon ska spela mot en av sina gamla pojkvänner och dessutom kyssa honom på scen. Detta utlöser en identitetskris som förvärras då hennes minnen från barndomen och tonårstiden som är borta efter en bilolycka verkar komma tillbaka. Inspirerad av den yngre Emmy funderar hon också på att byta yrke och bli regissör istället för skådespelare.

Först tyckte jag att den yngre Emmy hade ett lite väl komplicerat språk, men sedan insåg jag att en elev med MVG i svenska på högstadiet och gymnasiet mycket väl kan skriva så. Den äldre Emmy har ett liknande språk, men lite mer sofistikerat. Språket är en av Voors styrkor.

Språket och det faktum att hon lyckas knyta ihop de mest osannolika trådar utan att det blir krystat. Jag tror att både tonårstjejer och vuxna läsare kan fastna för boken. Det är intressant att fundera över sitt liv, hur det blev och hur det var, eller hur det är och hur det ska bli.

Leken med tidsperspektivet bidrar till att man till slut inte vet riktigt vad som händer. Vem skriver egentligen till vem och vad har egentligen hänt. Det gör att historien får ännu en dimension och den är både gripande och spännande. Jag tycker om både lilla och stora Emmy och skulle gärna vilja veta ännu mer om dem. Samtidigt uppskattar jag att Voors inte berättar allt, utan lämnar en del åt läsaren att fundera på. Boken har funnits i mina tankar sedan jag läste den.

Barbara Voors firar 20-årsjubileum som författare och det här är hennes första ungdomsbok. Jag har läst många av hennes böcker och överraskas alltid av hur bra de är. Jag vet att hon skriver fantastiskt, men det är som om jag glömmer av riktigt hur bra hon är tills jag läser ännu en bok. I höst kommer Voors nästa bok för vuxna ut Fantomsmärtor heter den och ges ut av Albert Bonniers förlag. Den ser jag definitivt fram emot!

Jag gjorde förresten som Emmy och googlade mitt namn. Tydligen har jag en namne som är landslagsspelare i bandy och en som ser ut att vara i sina tonår och har en riktig tonårsblogg om kläder, kompisar och festande. Är tveksam till en brevväxling dock.

Originalinlägget publicerades av Lilla O 2010-04-27 och repriseras här då boken just släppts i pocket.

Rulla till toppen
%d