Dagens EM-böcker Ukraina

Idag möter Sverige Ukraina som också är ett av de två värdnationerna till årets EM. Sverige spelar sina matcher i Kiev. Det ska bli helt fantastiskt roligt att se dagens match. En match som Sverige verkligen måste vinna för att ha någon som helst chans att gå vidare från gruppen.

Men nu över till litteratur om och ifrån Ukraina.

Poltava ligger i Ukraina och Peter Englunds bok Poltava – berättelsen om en armés undergång kan säkert vara en väldigt spännande bok. För att ha läst tre terminer historia på universitetet är jag dock oväntat ointresserad av den här sortens historiska böcker. Just Peter Englund brukar dock skriva både bra och intressant, så det skulle faktiskt kunna vara en bok för mig.

Även Tjernobyl är en stad i Ukraina. En stad som aldrig kommer att glömmas bort. Jag minns fortfarande rädslan efter olyckan, som faktiskt skedde på min 12-årsdag. Självklart har det skrivits massor om Tjernobyl och en av de böcker jag fastnade för är Ljudmila från Tjernobyl av Gunnar Bergdahl.  Den handlar om en kvinna vars man var bland de brandmän som var först på plats och som tyvärr inte kom tillbaka levande.

Clarice Lispector föddes i Tjetjelnyk, nuvarande Ukraina 1920 och flyttade som väldigt liten till Brasilien. I hyllan står hennes Stjärnans ögonblick och väntar på att bli läst. Hon har skrivit en lång rad böcker, varav flera finns översatta till svenska. Ett författarskap jag har kvar att upptäcka.

Marina Lewycka har ukrainskt ursprung, men föddes i ett flyktingläger i Tyskland och flyttade sedan till Storbritannien. Hennes En kort berättelse om traktorer på ukrainska har länge lockat tack vare den underbara titeln. Lewycka tillhör emellertid ändå den långa rad författare som jag länge tänkt läsa, men ännu inte läst.

Även Nikolaj Vasilevich Gogol föddes i nuvarande Ukraina och växte också upp där. Hans släkt härstammade från Polen, vilket gör honom till den ultimata EM-författaren. Jag har bara läst Kappan, men den är ju helt fantastisk.

Det går säkert att leta fram fler titlar med anknytning till Ukraina, men jag nöjer mig nu. Nu håller jag tummar och tår för att Ukraina ska bli totalt utspelade av Sverige idag. Drömma kan man alltid.

8 reaktioner på ”Dagens EM-böcker Ukraina”

  1. Jag funderade igår på vilka böcker från Ukraina som jag hade läst och förutom traktorerna så har jag läst Två husvagnar av samma författare, Dödsmatchen om fotboll i Ukraina under Andra världskriget samt två böcker om Tjernobyl. Så jag hade läst endel jag också 🙂 Dessutom har jag ett nyinköpt ex av Kjell-Albin Abrahamssons Ukraina.

    1. Det roliga med de fd Sovjetstaterna är att vissa författare man tänkt på som ryssar faktiskt kommer från andra nuvarande länder. Eller roligt kanske är fel ord, men du förstår säkert vad jag menar.

      1. Jo, så är det ju. Marc Chagall är exemplevis från Vitryssland. Det fick jag lära mig när jag var där. Fast han är ju inte författare förstås.

  2. Och jag som precis skrev ett blogginlägg och kallade Gogol ryss … Nåja, man lever för att lära! Traktorboken läste jag för något år sedan och tyckte den var rätt underhållande.

  3. Jag kan fylla på med Irene Niemorovsky, hon föddes och tillbringade sin barndom i Ukraina. I Ensamhetens vin berättar hon om den. Fin!

Kommentarer är stängda.

Scroll to Top
%d bloggare gillar detta: