Dagens EM-böcker Italien

När det gäller fotboll har jag i princip alltid haft svårt för Italien. Lite för mycket lipande för min smak. När Sverige var i samma grupp som Italien, Danmark och Bulgarien. Ni vet det där året då Sverige och Danmark spelade 2-2 och båda gick vidare från gruppen?!

Faktum är dock att jag börjat uppskatta Italien mer de senaste åren. De spelar kul fotboll helt enkelt.  Filmandet och maskandet är de knappast ensamma om. Idag när de möter Spanien i Gdansk håller jag dock alla tummar för Spanien.

Italiensk litteratur uppskattar jag definitivt och ni som brukar kika in här vet att maj ägnades åt att läsa italienskt. Jag läste bland annat två riktiga pärlor Själamakerskan av Michela Murgia och Stål av Silvia Avallone. Den senare visade ett skitigare och fattigare Italien än det vi är vana att se.

En gammal italiensk favorit är Susanna Tamaro och då kanske främst Gå dit hjärtat leder dig som är så otroligt vacker. Den handlar om en mormor som skriver brev till sitt barnbarn, utkom 1995 på originalspråk och blev en stor succé. Nu var det länge sedan jag läste  något av henne, men det verkar bara finnas en bok jag inte läst, nämligen Lyssna på ditt hjärtas röst från 2008.

Niccolò Ammaniti är också en författare jag tyckt mycket om, men liksom glömt av. Boken Jag är inte rädd är helt briljant och även Långt, långt härifrån är mycket bra. Hans nyaste Festen kan börja lockar spontant inte speciellt mycket. Någon som läst?

Jag har inte läst Gomorra av Roberto Saviano och det är nästan lite pinsamt. Visst är det en bok jag borde läsa, men sidantalet skrämmer. Tänkte att jag skulle börja med tunnisen Kärleken är dödens motsats, för att se om jag gillar hans stil och språk.

Silvio Berlusconi har knappast gjort att bilden av Italien förbättrats i världen. Kristina Kappelin har skrivit om honom och hur han egentligen kunde bli vald i boken Berlusconi: italienaren.

8 reaktioner på ”Dagens EM-böcker Italien”

 1. Så mysig serie du bjuder oss! Imorgon blir det att hitta böcker från England, Frankrike eller Ukraina. Jag utmanar dig på Ukarina! Mer sport så, eller?

   1. Har du läst En liten berättelse om traktorer på ukrainska? Den borde väl räknas till Ukraina?

    Kul idé för övrigt!

 2. Nej, vem kan glömma den matchen mellan Sverige och Danmark 🙂

  Tack för de italienska tipsen! Ska spara dem tills det är dags att åka dit nästa gång.

Kommentarer är stängda.

Scroll to Top
%d bloggare gillar detta: