Äntligen!

Mina barn har inte varit direkt tokiga i Astrid Lindgens böcker. De hade en kort Pippi-period, men då var det främst filmerna som gällde. Någon gång har jag fått läsa om Lotta eller  barnen i Bullerbyn, men det har varit i undantagsfall.

När vi i höstas läste Mio min mio och Bröderna Lejonhjärta var de totalt fast. Självklart frågade de efter filmatiseringar, men ingen av dessa fantastiska böcker har tyvärr någon lockande filmatisering att erbjuda. Mio min mio har blivit glassigt amerikansk och finns dessutom (vad jag vet) bara att få tag på i dubbad form och i Bröderna Lejonhjärta är visserligen Allan Edvall lika fantastisk som vanligt, men pappersdraken Katla är inte mycket att hurra för.

Nu kommer då en ny filmatisering av just Bröderna Lejonhjärta då Tomas Alfredsson har köpt rättigheterna och själv ska regissera . Mycket verkar ännu oklart, men jag hoppas verkligen på en ny svensk version och inte någon glassig och sentimental amerikansk storfilm. Skorpan och Jonathan ska tala svenska. Punkt. Ibland är även jag konservativ så att det räcker och blir över.

DN erfar idag att John Ajvide Lindqvist ska skriva manus och att stora delar av teamet kring Låt den rätte komma in ska finnas med i produktionen. Nu var jag visserligen inte superimponerad av just den filmatiseringen som jag tyckte var på tok för långsam, men stämningen är bra helt klart. Jag hoppas också att det inte blir för mycket vampyr- och zombiefeeling som DN verkar hoppas på, utan att riddar Katos undersåtar får likna dem Ilon Wikland skapat i sina illustrationer.

7 reaktioner på ”Äntligen!”

  1. Härligt! Jag längtar också otroligt mycket efter den nya filmen. Dom kan väl inte göra den med engelskt tal? Det vore absurt!

  2. Oj, vilken blandning. Astrid Lindgren och John Ajvide Lindqvist, det kan ju bli verkligt spännande.

    Jag håller med om att Katla inte är så mycket att hurra för men jag älskar ändå filmen – den är så himla fin och det är så bra skådespelare! (och så är den till stora delar filmad i Brösarp som är ett slags barndomshem så jag gissar att det är lite nostalgi för mig också…)

    1. Hoppas verkligen inte att det blir en splatterfilm med oändliga krigsscener som i Sagan om ringen (visserligen en favorit, men ingen barnfilm) utan att stämningen som fångades i förra filmatiseringen finns kvar.

      1. Ja, verkligen! Nog för att jag gillar skräck men Bröderna Lejonhjärta kanske inte riktigt är plattformen…

  3. Jag tycker det här låter spännande och kommer se det färdiga resultatet, lite för att John Ajvide Lindqvist känns lite otippad i sammanhanget, men också för att detta kan vara ett litet drag i Lindgrens fort- och efterlevnad i dagens filmeffektsamhälle. Det kanske behövs lite nyfilmatiseringar och nytolkningar för att hålla intresset uppe? Jag vet inte, men det kan vara så …

Kommentarer är stängda.

Rulla till toppen
%d bloggare gillar detta: