I september ska jag…

… dra på Bokmässa såklart och jag noterar glatt att septemberlönen kommer att vara färsk och god precis i tid för mässan. Nu har seminarieprogrammet släppts och jag noterar några guldkorn. Kanske är jag mest spänd på att se Tomas Tranströmer om han nu kommer själv.Att lyssna till honom går ju inte längre, möjligen ett pianostycke men inte hans röst. Den hör de knastriga lp-skivorna till.

Christos Tsiolkas vill jag gärna uppleva live. En signerad bok skulle också sitta fint måste jag säga.

 Ingrid BetancourtAnna ArutunyanSuzanne Brøgger Erlend Loe,  Peter James och säkert många, många fler kan också få ett O hängande i hasorna.

 

Förutom detta har jag hittat en del intressant i seminarieprogrammet:

Mia Ajvide och John Ajvide Lindqvist talar under rubriken Paret Ajvides absurda värld.

Det finns en rad intressanta språkseminarium om bland annat språk och identitet, samt det farliga ordet hen.

Irland står i fokus under årets mässa (förutom Norden då) och Colm Tóibín är en författare jag länge tänkt läsa. Han medverkar i bland annat seminariet Novellen: Irlands litterära format.

Erik Andersson, Sara Danius och Jan Gradvall samtalar kring Leopold Blooms vandring i Dublin och Ulysses som ges ut i en nyöversättning av Modernista.

Kevin Barry, Paul Murray och Sebastian Barry talar istället om Efter Ulysses: den moderna irländska romanen.

Bland andra Emma Igelström talar om barn som mår dåligt på seminariet Jag mår skit – Hjälp mig! Ett annat intressant seminarium har titeln Varför är eleverna i Finland så duktiga?

Lite muntrare låter Lisa Bjärbos och Johanna Lindbäcks miniseminarium om ungdomsböcker och hur underhållande de egentligen får vara. Lina Arvidsson och Jenny Jägerfeld talar dessutom om Humor i ungdomslitteraturen.

Jag lyssnar också gärna på Magnus Linton som talar om Radikalhögerns Europa. På samma tema fundera Niklas Orrenius och Olle Lönnaeus om huruvida extremisten också är människa. Ett provocerande ämne helt klart.

Carin Wirsén och Mats Wänblad talar om Lättläst läslust och det vill jag definitivt höra. Bra, lättlästa böcker för alla är viktigt. Superviktigt.

Glöm aldrig Key och Leffler! utbrister Ronny Ambjörnsson och Monica Lauritzen och jag känner spontant att jag behöver läsa mer av och om främst Leffler, som jag vet allt för lite om.

Finns Norden? Kan man tala om ett litterärt Norden. Grymt spännande med Linn Ullman som moderator!

Läraren i mig vill gärna gå på seminariet Litteraturen, språket, världen som handlar om vilka positiva konsekvenser mångfald i en klass kan få på litteraturundervisningen. Anne-Marie Körling ska prata om sin bok Nu ler Vygotskij  och det vill jag inte heller missa.

Kim Leine är en grönländsk författare som jag vill läsa något av. Han finns också på plats i Göteborg.

Favoriten Malin Persson Giolito släpper ny bok i höst och berättar om den på seminariet Bortom varje rimligt tvivel.

Arabisk vår för kristna och kvinnor? låter också som ett riktigt intressant seminarium. Anders Mellbourn är samtalsledare. Mer aktuell politik handlar seminariet Vems yttrandefrihet vill vi försvara om

Och så Christos Tsiolkas vars seminarium har fått namnet Vad betyder en örfil? Det vill jag verkligen, verkligen inte missa. Fredag 13.00-13.45 kanske ska läggas in i kalendern redan nu.

Per Wästberg är en annan stor idol som berättar Delar av ett liv. Också det på fredagen. Hans dotter talar tillsammans med Felicia Feldt om att skriva om sin barndom och sina föräldrar. Seminariet har fått titeln Vem är jag?

Mikael Niemi och Erlend Loe talar om Aarto Paasilinna på seminariet Finsk humor inspirerar nordiska författare. Jag lyssnar också gärna på John Boyne: sanningssägaren. Måste bara få tummen ur att läsa Pojken i randig pyjamas.

Amanda Hellberg ska tala om Nordiska oknytt de nya vampyrerna? Och tills dess vill jag allt ha läst hennes nya ungdomsbok.

Självklart finns det mycket, mycket mer och redan har jag säkert lyckats få till många krockar. Dessutom ska böcker shoppas, bokbloggare och facebookbekanta babblas med, förläggare hälsas på, vin drickas, förhoppningsvis lite mat sköljas ner och så kanske, kanske en liten paus någon gång. Vad har du för planer?

8 reaktioner på ”I september ska jag…”

 1. Jag åker dit för första gången i år och jag vill uppleva stämningen, träffa många intressanta personer, köpa böcker av författarna direkt. Så vill jag också dricka vin, prata böcker och skrivande med andra egenutgivare och längta efter den dagen då jag själv kan kalla mig egenutgivare. Det är snart dags då att ge ut min egen bok och det blir årets höjdpunkt för egen del, såklart.

 2. Åh, jag längtar (även om det kommer en sommar som är full av nya erfarenheter och glädje också såklart). men seminarium ska gås på, vin ska drickas och så hoppas jag på många besök i förlagets monter där jag iallafall ska stå med min bok någon av dagarna 🙂
  Lära känna nya människor med samma intresse som jag själv har. Hitta guldkorn bland böckerna. Och mycket mycket mer!

 3. Du har hittat till många godbitar! Jag lusläser programmet och hoppas på et bokbloggarrum där man kan skriva och tjöta också!

  1. Kommer troligen inte orka ens en tredjedel, men planera kan man alltid. Måste komma ihåg att äta i år. Det går illa annars…

 4. Denise Skoog

  Åh nej! Är bokmässan i slutet på september? Varför fick jag för mig att den var senare.. Jaha, då blev det ingen för mig, då man är så gott som nyförlöst då..
  🙂

Kommentarer är stängda.

Scroll to Top
%d bloggare gillar detta: