Böcker jag inte visste att jag ville läsa

Igår bjöd vår eminente skolbibliotekarie in till bokprat där han presenterade ett gäng nyutgivna böcker. De flesta helt nya, men andra nyöversatta eller i alla fall nyutgåvor. Jag tycker att jag har hyfsad koll på utbudet av nya böcker efter allt häng i bokbloggsvärlden och mycket bläddrande i SvB:s kataloger, men jag fick en hel del nya boktips.

Tre böcker fick följa med hem, Antonio Tabbucchis novellsamling Tiden åldras fort som jag tänkt läsa innan och som såg behändigt tunn ut, Lizzie Dorons Varför kom du inte före kriget? som jag vill läsa innan nästan bok kommer och så slutligen Väntrum av Valeria Parrella utgiven av Astor förlag och helt okänd för mig.

Dorons bok är ett exempel på en bok som andra bokbloggare fått mig att vilja läsa. Den ser ut som en typisk amerikansk feelgood-roman om hemmafruar på 50-talet, men innehållet är bevisligen något helt annat. En krock mellan omslag och innehåll kan jag tycka.

Jag fick dessutom tips om böcker som verkar superbra, men som jag som sagt aldrig hört talas om.

Att jag vill läsa något av Roberto Bolaño är självklart, men jag orkar inte ge mig på någon av tegelstenarna. Amulett, om studentprotester i Mexico 1968 verkar dock riktigt bra. Något att beställa från biblioteket vid ett senare tillfälle.

Bländad av ljuset av Zoë Wicomb är utgiven av Tranan och utspelar sig i Sydafrika, det ”nya” Sydafrika utan apartheid. Verkar väldigt spännande.

Tunneln av Ernesto Sabato är en kultförklarad bok från 1948. Den är nyutgiven av Lind & co, ett förlag som också gett ut ett gäng LCHF-böcker. Konstig blandning känns det som, men om Katryn Zytomierska kan hjälpa till att finansiera kvalitetslitteratur är det väl bara bra antar jag.

Jag visste inte att Åsa Grennvall släppt nytt. Hennes Elfriede, en dystopi om Elfriede Andersson och hennes deprimerande liv, verkar helt underbar. Ska läsa så snart en kollega läst färdigt.

Stona Fitch har skrivit De illasinnade som verkar helt galet brutal. Handlar om Elliott Gast som råkar riktigt illa ut.

Den ryska frågan av Anatolij Krym utspelar sig i Sovjetunionen under 80-talet.  och en huvudperson som hoppas kunna bli befodrad rejält av partiet. Tyvärr gräver det fram något om hans förflutna som ställer till det lite. Krym är en av Ukrainas mest ansedda författare.

Barys Pjatrovij kommer från Vitryssland, eller Belarus som verkar vara mer politiskt korrekt (?) och hans bok blev bannlyst i hemlandet då den är skriven på belarusiska och inte ryska, men utgiven i Litauen.

Torget (en kärlekshistoria) skildrar protesterna på Oktobertorget i Minsk inför det förra presidentvalet där Lukasjenko fick typ 100% rösterna.

Salim Bachi föddes i Alger för lite drygt 40 år sedan och hans bok Döda dem alla handlar om en man som har en sista kväll i livet, den 10 september 2001. Han går på nattklubb, träffar en kvinna och lever dessa sista timmar innan han sätter sig i en Boeing 767 och kör rakt in i det norra av Manhattans tvillingtorn.   Mannen är fiktiv, men detaljer finns som stämmer med verkligehetens piloter. Verkar hur bra som helst.

Dags att läsa snabbare än någonsin alltså, sjukvartitimmen som min mamma brukade säga, men då syftade hon på hur mycket jag skulle sova när jag somnade sent.

Jag har förresten uppdaterat min bredare lista med fler titlar. Kika gärna dit!

8 reaktioner på ”Böcker jag inte visste att jag ville läsa”

  1. Men du, jag tycker verkligen att du ska ge dig på ”De vilda detektiverna”. Man läser ut den på ett kick eftersom den är så fängslande, så den känns absolut inte som någon tegelsten. Å andra sidan kanske Amulett kan väcka ditt Bolano-sug så att du vågar ge dig på de tjockare romanerna sedan. Själv är jag också nyfiken på hans poesi, förra året gavs ju en 500-sidig diktsamling ut på svenska. Yummie!

Kommentarer är stängda.

Scroll to Top
%d bloggare gillar detta: