Ur led är tiden

Jag borde läsa böcker till Nobelpriskursen, men har varit lust eller ork just nu. Det får bli som det blir. Istället läser jag De hatade av Magnus Linton som innehåller tre längre reportage om xenofobi i dagens Europa. Den är utgiven av Bokförlaget Atlas och ingår i serien Vems Europa? som också kommer att bestå av böckerna De osynliga och  Europas stålbad.

Jag håller just nu på att läsa Lintons första reportage som handlar om Ungern och jag är chockad. Visst visste jag att främlingsfientligheten är en problem i många länder i Europa, men att det var så här illa hade jag faktiskt inte koll på. Ett land där 30-talsvibbarna är påtagliga. Där de hatade romerna inte ens är andra klassens medborgare, utan avskum som ska utrotas. Där historien och undervisningen skrivs om för att passa de nynationalistiska politiker som har makten. Ett land som präglas av lögner, propaganda och rädsla. Där yttrandefriheten är strypt och kyrkan är en del av den nationalistiska kampen. Där en paramilitärisk gren av det nationalistiska partiet Jobbik patrullerar gatorna i sina uniformer.

Jag lär återkomma om den här boken, men redan nu vill jag bara uppmana er att läsa! De två andra reportagen handlar om Holland och Utøya.

4 reaktioner på ”Ur led är tiden”

Kommentarer är stängda.

Rulla till toppen
%d bloggare gillar detta: