Hej bokkonsument: enligt O

Klart att jag måste svara på en mastodontenkät så en sådan bjuds. Hittade den hos Johanna K.

 

Senast lästa: Till Damaskus av August Strindberg. Riktigt bra, men slår inte varken Ett drömspel eller Fröken Julie. Det är dock som dramatiker han är bäst tycker jag den gode Strindberg.
Senast köpta bok: A room full of bones av Elly Griffiths till paddan. Riktigt, riktigt bra måste jag säga. Halvvägs är det grymt spännande.
Senast lånade bok: Air Mail med brevväxlingen mellan Tomas Tranströmer och Robert Bly. Ser mycket fram emot att läsa den.
Senast fådda bok: Jag bytte böcker på brunchen i söndags och då fick jag bland annat med mig The running man av Stephen King,eller rättare sagt Richard Bachman.

Favoritbokhandel: Jag gillar Pocket Shop som har ett bra utbud av engelsk pocket. Den på Kungsportsplatsen är trevlig. Partille Bokhandel är fin också och Mariaplans, men det var allt för länge sedan jag var där.
Favoritbibliotek: Jag gillar Lerums bibliotek som ligger i anslutning till mitt jobb. Bra utbud , trevlig lokal och bra personal.
Antal lånekort: Har lånekort i Lerum och Göteborg, samt till Universitetsbiblioteket i Göteborg.
Använder som bokmärke: Av någon anledning har en halvläst bok fastnat i pocketfodralet och då behöver jag ju något ”riktigt” bokmärke. Ofta blir det ett kvitto eller hårband eller något annat som finns tillhands när jag behöver det.
Favoritfärg på bok: Hm, svår fråga, men jag har gillar böcker med olika blå nyanser. Mörka eller röda funkar också. Eller vita. Eller….
Favoritmat/snack vid läsning: Smågodis, gärna salt.
Favoritdryck vid läsning: Cola, te eller vin av något slag.
Favoritställe att läsa på: Utomhus i en solstol eller inomhus i soffan.
På den sidan hålls jag i den bok jag läser just nu: I A room full of bones på s. 189,  Älskade på s. 45 och i Hundar, hus och hjärtans längtan på s.153.
Den här boken köper jag till en förälder: Till pappa var det boken om Steve Jobs. Annars brukar jag mest köpa böcker till mamma, men kommer inte ihåg vilken som var den senaste.
Den här boken köper jag till min bästa vän: Är dålig på att köpa böcker till vänner. Bättring på det!
Den här boken köper jag till en partner: Längesedan jag köpte böcker till honom också då han numera bara läser tråkiga böcker om programmering.
Favoritgenre: Nutidsromaner om det nu är en genre.
Favoritformat: Danskt band eller pocket. Tror nog att det danska är snäppet bättre.
Författarfavorit: Oj, så svårt. Det är så lätt att alltid rabbla upp samma trots att det var längesedan jag läst något. Tar dock några hyfsat aktuella som Tomas Tranströmer, Barbara Voors, Elly Griffiths, Curtis Sittenfeld (ny bok  nu tack) och Maggie O´Farrell.
Den tjockaste bok jag läst: Det måste vara En lämplig ung man av Vikram Seth. 1200 sidor tror jag och grymt bra. Måste läsa mer av honom snart, det var många år sedan nu.
Den tunnaste bok jag läst: Någon bok för mina barn säkert, men Tunisian girl som jag nyss läste var bara knappt 60 sidor.
Favoritljud när du läser: Vågskvalp och fågelsång annars tystnad.
Favorittidning: Jag läser tidningar i teorin, men i praktiken blir det inte så många lästa. Vi Läser, Tidningen Skriva och ibland Språktidningen.

Prenumererar på: ViLäser och tidningen Skriva.
Favoritbokblogg: Det varierar men Fiktiviteter är alltid bra, liksom Ord och inga visor. Jag har över hundra bloggar i min reader.
Mitt bästa bokminne: Ett gammalt och ett nytt blir det. Jag minns när vi var indelade i läsgrupper i tvåan eller trean och vår grupp läste Roberta Karlsson och kungen och skrattade så mycket att vi knappt kunde läsa högt för varandra, vilket var uppgiften. På senare tid handlar det mycket om bloggrelaterade minnen och att få lyssna till Herta Müller med Lyran, Ivana och Anna under Bokmässan var ruskigt trevligt.
Senaste bokfyndet: Var fyra pocket för 99 på den lokala bokhandeln, där en var en present och tre råkade bli mina.


Senaste impulsköpta bok: Nattåg till Lissabon av Pascal Mercier råkade få komma med hem från bokhandeln nyss som en av de fyra böckerna ovan.


En bra bok att ge bort: Det beror ju på till vem så klart och vad som är aktuellt. Nu skulle jag nog ge bort TT:s samlade dikter eller något av Mia Skäringer. Annars brukar jag köra på det lokala, som Elin Boardy eller Ann Rosman. I vår och sommar tänker jag köpa Pernillas bok till alla.

Bokgenre som jag undviker: Fantasy, men har blivit lite mindre motvals de senaste åren. Läser det mesta efter att ha gjort ett urval. Godbitarna i de flesta genres alltså.
Så gör jag med böcker som jag inte vill ha längre: Ger bort dem till nära och kära, eller till Röda Korset. Är det ungdomsböcker sätter jag dem i hyllan i klassrummet som nu är löjligt full.
Så här håller jag koll på vad jag läst: Här på bloggen så klart och så har jag fastnat på Goodreads det senaste. Bättre än Boktipset.se på att ge lästips.
Så här sorterar jag min bokhylla: Pocket i några hyllor, lite efter genre, olästa böcker på ett ställe, förhoppningsvis de flesta böcker av en författare på samma ställe. Kreativt kaos skulle man kunna säga.
Nästa bok jag ska läsa: Något av Tomas Tranströmer då han är nästa veckas författare på Nobelpriskursen.

1 reaktion på ”Hej bokkonsument: enligt O”

Kommentarer är stängda.

Scroll to Top
%d bloggare gillar detta: