Lucka nummer 21 Daniel Åberg

Det är väldigt, väldigt snart jul och idag har jag återigen författarbesök på bloggen. Jag läste Dannyboy & kärleken långt innan jag började blogga, ett lyckat spontanköp en sen kväll när jag inte hade något att läsa på bussen hem. Jag gillade den, men glömde nästan bort den och upptäckte sedan Daniel Åbergs blogg om boken som blev Vi har redan sagt hej då. Två fina böcker som är väl värda att läsa. Idag är det Daniel Åberg som är luckvärd i julkalendern:

 

Du har hittills gett ut två böcker, Dannyboy & kärleken bär ditt namn. Hur självbiografisk är den egentligen?

Båda mina romaner är just romaner, men det är klart att det finns en hel del i dem båda som är inspirerat av verkligheten. Båda böckernas huvudintrig är helt fiktiv, men i Dannyboy & kärleken finns det rätt stora likheter mellan Dannyboys och mitt eget förflutna i de delar som återberättas.

När det gäller Filip i Vi har redan sagt hej då så har en del av sakerna som inträffar i handlingen skett i någon form på riktigt, men jag skulle vilja påstå att det är remixat så till den grad att det är svårt att veta vad som är fiktion och vad som är verkligt – ibland till och med för mig själv.

Vi har redan sagt hej då beskriver en fin, men ganska så omöjlig kärlek mellan Filip och Iris. Den slutar definitivt, men jag skulle ändå vilja veta mer om en eller båda. Kommer det att hända?

De läsare som med någorlunda tät marginal har läst de två romaner jag skrivit hittills (samt de läsare som sitter på ett bra minne) har nog märkt att det finns en konkret röd tråd mellan de två böckerna, även om den inte skrivs rakt ut. Det är en röd tråd som jag inte har för avsikt att klippa av än på ett tag. Så svaret på frågan är ja.

Har du några nya böcker på gång och vill du i så fall avslöja något?

Jag har en någorlunda klar bild av det jag hade tänkt skulle bli min tredje roman, min stora roman, den som skulle kunna bli Augustnominerad. Men nu ser det ut som att den får vänta till roman nummer fyra, för jag har blivit inblandad i ett sorts följetongsprojekt som ska dra igång i början av nästa år där tanken är att jag ska skriva samt publicera en roman i realtid på veckobasis, kan man säga.

Det jag tänker skriva inom ramarna för det projektet blir en på ett sätt väldigt annorlunda berättelse jämfört med mina tidigare böcker, med cliffhangers i varje kapitel. Det kommer att bli hur kul som helst att skriva faktiskt, inbillar jag mig.

Fast allra först ska jag tillsammans med min hustru Johanna Ögren ge ut en krönikebok om att bli förstagångsförälder. Den kommer ut i juni på Natur & Kultur.

Julkalendrar hör julen till, vilken är din favorit?

Just nu är så klart låtkalendern som jag kör i min blogg fram till jul favoriten! Men om jag ska välja några kalendrar som jag gillat på tv så är nog Albert och Herberts julkalender och Ture Sventon, privatdetektiv de jag har starkaste minnen av att ha sett.

Vad är det bästa med julen?

Sedan min son Tage föddes är det tveklöst den avlastning i föräldraskapsansvar som julen innebär. Från några dagar före jul till efter trettonhelgen befinner vi oss på resande fot hos släktingar, och det finns alltid någon som vill leka med eller ta hand om honom. Rena semestern!

Hur firar du?

Dagarna före jul är vi hos mina föräldrar i Gästrikland, sedan åker vi upp till Vittangi i nordligaste Lappland lagom till julafton och firar med Johannas föräldrar.

Vilka böcker om jul skulle du vilja tipsa om?

Jag blev väldigt berörd av Anna-Karin Palms nya roman Snöängel när jag läste den i höstas. Det är en myllrande berättelse med drag av magisk realism som utspelar sig kring runt jul och nyår 1985-1986. Stockholm spelar något av en huvudroll i sig själv, men det är inte vykortens huvudstad som framträder, utan en stad som lever och gör motstånd, lite som en aktör med egen vilja. Det är mycket skickligt gjort. En av de finare skildringar av Stockholm jag har läst.

Vilka böcker önskar du dig själv i julklapp?

Jag har alldeles för många olästa böcker liggandes i högar överallt, så jag borde verkligen inte önska mig någon alls, borde önska mig lästid i stället. Men jag är faktiskt väldigt sugen på årets Augustvinnare, Tomas Bannerheds Korparna. Långsam skildring av småländsk landsbygd och en pojke som flyr vardagen genom att prata med fåglar – låter ju underbart.

Vilken bok borde alla få i ett paket?

Gud vilken svår fråga. Finns det ens någon bok som passar alla? Jag tycker nog att litteratur är något rätt personligt, det är svårt att hitta gemensamma faktorer. Jag nöjer mig med att säga att jag tycker att alla borde få en bok i ett paket, helt enkelt. Den visionen lär vara nog så svår att nå upp till.

Tack Daniel för dina svar! Hoppas att du får en riktigt skön jul fylld av barnvakter! Den där röda  tråden kan jag bara spekulera i, det var nog för långt mellan läsningen av böckerna. Omläsning kanske. Jag blir också väldigt sugen att läsa Snöängel måste jag säga. Den försvann liksom i höstens bokskörd. 

Har du inte läst något av Daniel Åberg? Då ska du vara med i dagens utlottning av Vi har redan sagt hejdå. En utlottning som är inspirerad av det soundtrack till boken som byggs upp i julkalenderform. Mitt bidrag var den här

Din uppgift är att välja en låt som skulle passa i soundtracket till din favoritbok. Jag vill ha bok, låt och gärna en motivering. Som vanligt kommer jag säkert att ha så svårt att välja att jag lottar i slutändan, men ändå…

Tävlingen stänger 27/12 kl 12.00.

Kommentarer är stängda.

Rulla till toppen
%d