Lucka nummer 17 Johanna Karlsson

Johanna Karlsson är en kollega på flera sätt, dels som bokbloggare då hon skriver på den största och första bokbloggen Bokhora, men också som lärare i svenska som andraspråk som hon jobbar som halvtid. Resten av arbetsveckan tillbringar hon på fina bokförlaget X publishing.

Idag är Johanna huvudperson i julkalendern:

 

Julkalendrar hör julen till, vilken är din favorit?

Jag är ett tv-barn. Jag gillade Sunes jul och Kurt Olssons julkalender. Jag är väldigt dålig på att komma ihåg att kolla eller lyssna på eller ens att öppna julkalendern varje dag.

Vad är det bästa med julen?

Det bästa är förväntningarna innan. Hela december tycker jag rätt mycket om med julmusik, glögg, julklappsplanering, mörkret och all belysning. Själva julhelgen brukar vara ganska stressig och full av måsten eller borden. Det är jag inte lika förtjust i.

Hur firar du?

Jag har firat jul hos min mormor och morfar i stort sett varje jul sedan jag föddes, med släktingar, julbord och Kalle Anka, men i år kom en massa jobb i vägen så då har vi valt att fira senare än själva julhelgen. Det ska bli mycket spännande. Det betyder nämligen att jag kommer att få bestämma över julafton helt själv. Möjligheterna är så många att risken finns att det kommer att sluta med hämtpizza och The Wire-maraton.

Vilka böcker om jul skulle du vilja tipsa om?

Jag måste ju bara tipsa om Dash och Lilys utmaningsbok som X Publishing ger ut. Den utspelar sig i New York under julhelgen, två kärlekstörstande tonåringar skickar en Moleskinebok mellan sig med en massa utmaningar i. Den är jättefin och julig. Sedan gillar jag verkligen Babar och jultomten som är så fint tecknad och har sirliga bokstäver. Fler böcker borde ha sirliga bokstäver.

Vilka böcker önskar du dig själv i julklapp?

Saxat från önskelistan: Uzumaki – Spiralerna, del 1 och del 2 av Junji Ito, Från det femtonde distriktet av Mavis Gallant och Yarden av Kristian Lundberg. Jag har även blivit sugen på att läsa Street of Crocodiles av Bruno Schulz som tydligen ska vara en av Jonathan Safran Foers favoritböcker, som han har använt (och massakrerat) när han har gjort Tree of codes.

Vilken bok borde alla få i ett paket?

Matens Pris av Malin Olofsson och Daniel Öhman. Dokumentärserien som de gjorde först var grymt bra och boken är som en fördjupning (men inte en jättedjup sådan – om man lyssnat på dokumentären får man läsa en del saker som man redan hört, men jag tycker ändå att man ska lyssna och läsa). Duon fick Stora journalistpriset för årets avslöjande och det gjorde mig så himla glad.

Vilken känd person vill du ge en bok i julklapp och vad får han eller hon?

Lena Ek borde såklart få Matens pris, men det kanske är tjatigt att säga det? Hursomhelst: hon borde verkligen få den. Sedan skulle jag gärna vilja ge en bok till Eric Saade som bara har läst en enda bok sedan femman tydligen (det var Zlatans bok). Det skulle till exempel kunna vara Liv Strömquists Prins Charles känsla för att hon (Liv) är så kul, förståndig och bra eller så kunde det ju vara Matens Pris.

 

Tack Johanna! Jag tror minsann att jag måste läsa Matens pris. Först ska jag dock läsa om Dash och Lily! Hoppas att du får en riktigt skön jul både under själva helgen och lite därefter. Tack för att du tog dig tid att vara med här!

Rulla till toppen
%d bloggare gillar detta: