Vissa böcker behövs trots allt

Jag tror inte att jag kommer att läsa boken om Zlatan. Jag gillar fotboll, tycker att han är grym, men vet inte riktigt vad boken skulle kunna säga mig. Jag är dock glad att det kommer ut. Vissa böcker fyller den viktiga funktionen att den får personer som annars inte läser att faktiskt läsa. Jag är Zlatan är troligen en sådan bok.

Måste man läsa böcker? Som svensklärare säger jag ja. Som människa gör jag det också. Nu är visserligen svensklärare människor också, tro det eller ej, men vi kanske är en aningens mer fixerade vid läsning än andra. En anledning till detta är att det finns få saker som är så bra för språkutveckling som att läsa.

Vi läser varje morgon och det är en lugn och skön start på dagen. I sann Aidan Chambers anda redovisas inte böckerna direkt, mer än att vi tipsar varandra (än så länge mest jag som tipsar de andra). Största vinsten är nog den naturliga lässtunden och lugnet. Att uppskatta lässtunden är första steget mot att uppskatta att läsa.

Just böcker som är sanna går hem hos eleverna. Vi kan lite föraktfullt fnysa åt BOATS, men de fyller en funktion. Sedan önskar jag att läsarna går vidare och vågar pröva nytt, men att gå utanför sin bekvämlighetszon är som bekant inte så lätt.

Även där fyller vi vuxna i allmänhet och kanske lärare i synnerhet en viktig funktion. Det gäller dock att presentera litteratur som kan fånga de elever som sitter i klassrummet just nu. Själv avskydde jag både Strindberg och Lagerlöf länge då jag blivit tvingad att läsa deras böcker allt för tidigt och dessutom med allt för mycket kontroll och krav på ”rätt” tolkning. Konstigt nog verkar det fortfarande vara ett vanligt sätt att läsa i skolan.

Nog om lärare, det diskuterar jag kanske vidare på min andra blogg, nu ska jag istället ge mig ut på jakt efter böcker jag inte vill läsa, men som behövs ändå.

Vilka kommer du på?

 

7 reaktioner på ”Vissa böcker behövs trots allt”

  1. Jag håller fullständigt med dig!
    Allt som får folk att läsa är välkommet i min värld! Och precis som du säger, bara för att man själv inte gillar en viss typ av böcker så behöver inte det betyda att de inte lockar andra!
    Hoppas Zlatan kan få massor med fotbollsintresseade att komma igång med läsandet!

  2. Det är ju bara att ta Allan Svensson som exempel, läste inte han den där boken om Björn Borg i varje avsnitt? Eller min pappa som har Normas laddmanual liggande vid sängen (för er som inte vet så innehåller den alltså tabeller över hur man bäst laddar jaktammunition). All läsning är bra även om jag också tycker att man ska vidga sina läsvyer lite.

  3. ”Alla” böcker behövs! 🙂 Millennium-trilogin är böcker som jag själv inte är så intresserad av (även om jag har läst dem!), men som många jag känner har läst, trots att de sällan/aldrig läser böcker annars. Synd att de inte verkar väcka en större läslust bara. 😉

  4. Ja, det är ju skitfränt om många unga fotbollsspelare som kanske inte läser så mycket får upp intresset för böcker efter att ha plöjt Zlatans biografi. Böckernas makt! 🙂

  5. När såna personer som Zlatan gör böcker blir man faktiskt glad eftersom att, just som du säger, får folk att börja läsa. Förhoppningsvis finner dem den stora charmen att läsa! 🙂

Kommentarer är stängda.

Scroll to Top
%d bloggare gillar detta: