enligt O

Tankar från en bokberoende

Vem är du?

Jag lyssnade på Katarina Kuick och Aidan Chambers igår och tänkte en del på hur jag egentligen är som läsare.

Chambers visade upp sin bok, Böcker inom och omkring oss, knappt 300 luftiga sidor med information som inte var direkt ny för mig. Det tog mig kanske tre timmar att läsa den. Knappt. Efter en koll i publiken visade det sig att lästiden pendlade mellan 2 och 10 timmar, med många kring 5-6. Då tillhör vi troligen samhällets vana läsare, bibliotekarier och lärare torde vara det.

Chambers menade att han själv var en långsam läsare som troligen hade behövs runt åtta timmar för att ta sig igenom boken. Han läste därför bara ut böcker som han verkligen, verkligen var säker på skulle ge honom någonting. De böcker som inte lockade påbörjade han inte ens.

Jag läser relativt snabbt. Väldigt snabbt när jag är pigg och boken är hyfsat lättillgänglig, lite långsammare om boken kräver full koncentration, men fortfarande snabbt. Jag blir inte heller trött av att läsa, utan slappnar av genom att läsa.

Trots detta drar jag mig för att läsa böcker som verkar för tunga, ointressanta och tråkiga. För tunna böcker är inte heller bra, det är svårare att lyckas med en riktigt tunn bok, men det finns författare som fixar det. Ideallängden ligger dock runt 350 sidor skulle jag säga.

Chambers förfasades också över att hans fru var en så irrationell läsare. Hon läser snabbt, glömmer bort vilka böcker hon läst och (det värsta av allt) läser sista sidan först för att kunna avgöra om en bok är läsvärd eller inte.

Det skulle jag verkligen aldrig göra. Fy vad meningslöst att få reda på slutet innan man ens har läst.

En annan sak han talade om var huruvida vi upplevde att vi hörde det vi läste i huvudet. Som någon slags musik. Jag kan möjligen göra det om jag läser poesi lite högt för mig själv, men inte annars.  Undrar om det är därför jag inte gillar ljudböcker.

Tankarna som snurrat i huvudet resulterade i en ny snabbenkät.  Vore kul att läsa era svar och gärna en och annan motivering.

 

Hur är du som läsare?

snabb  långsam

läser alla ord  skummar en del

gillar långa beskrivningar hoppar över det som inte för historien framåt

kommer ihåg detaljer kommer ihåg i stora drag

undviker tjocka böcker läser gärna tegelstenar

tycker om tunna böcker tycker att tunna böcker ofta saknar något

idealboken är på mindre än 400 sidor idealboken är på mer än 400 sidor

tjuvkikar på slutet läser aldrig slutet förrän boken är just slut

väljer efter omslag skiter fullständigt i ytan

läser baksidetexter undviker baksidetexter

väljer boken efter rekommendation vill helst välja själv

rekommenderar ofta böcker till andra rekommenderar sällan böcker

hör det jag läser i huvudet hör aldrig det jag läser

gillar ljudböcker gillar inte ljudböcker

läser främst böcker i en genre gillar att variera min läsning

läser alltid på svenska läser på flera språk

är bra på att komma ihåg böcker jag läst glömmer lätt bort både titlar och författare

skriver upp det jag läser skriver inte upp det jag läser

läser varje dag läser mer sällan

tycker att läsning är avslappnande tycker att läsning är ansträngande

 

 

 

Föregående

Om böcker och samtal

Nästa

Dagens boktitel

36 kommentarer

 1. Är lite avudsjuk på dig faktiskt, tröstade mig med att svara på din enkät!

 2. Aidan Chambers är verkligen min förebild som litteraturpedagog. Jag har lyssnat på honom ett flertal gånger och använder hans böcker som handböcker i mina littertursamtal med elever.

 3. Detta var mycket intressant. Så jag svarade på enkäten jag med.

 4. Jag har också svarat!

 5. Nu har jag också besvarat din enkät: http://alkb.se/enkat-vem-ar-du

 6. Åh vad jag önskar att jag kunde varit med men dålig skolekonomi satte stopp för det. Men jag har iallafall svarat på enkäten!

 7. Jag svarade också!

 8. Har svarat jag med!:)

 9. Även jag har försökt ge mig på den här enkäten http://bokslut.blogspot.com/2011/10/hur-laser-du.html

 10. Jag hänger också på.

 11. Spännande, jag gillar ljudböcker (om det är rätt uppläsare, annars inte) och jag brukar höra det jag läser i huvudet. Alla svaren här: http://elilaserochskriver.wordpress.com/2011/10/15/lasning-enligt-mig/

 12. bai

  Eg har også svart. Dette var ein morsom variant!

 13. Och här kommer mina svar!

 14. Kul enkät, jag ska också svara!

 15. Verkar ha varit intressant att lyssna på. Här kommer mina svar:
  http://lottensbokblogg.wordpress.com/2011/10/15/vem-jag-ar-som-lasare/

 16. Chambers var i Gävle också men tyvärr missade jag det. Det ligger inte riktigt inom mitt område, men jag hade gärna hört honom! Trevligt ta del av dina tankar kring läsning etc. Jag har också svarat på enkäten. En kollega som lyssnade på föreläsningen berättade just om detta med att höra eller inte höra orden man läser i huvudet och hur det på ngt sätt hörde samman med lästakten (?).

  • Han jämförde sig och sin fru, hon läste snabbt, hörde inget, läste slutet först osv Medan han läste långsamt, såg bilder och aldrig läste slutet. Intressant. Det verkar dock finnas en hel del kombinationer av snabba läsare som hör och långsamma som inte gör det, i alla fall i bokbloggarvärlden. Ungefär hälften av alla i publiken gjorde det också. Jag hade aldrig ens tänkt på möjligheten.

 17. Oj oj, det här fick mig att tänka en väldig massa! Trevlig lördagsavkoppling. Jag saknar en rad: jag ser bilder i huvudet när jag läser.

 18. Nu har jag också lämnat mina svar! 🙂

 19. Vilken inspirerande föreläsning det verkar ha varit. Mycket intressant.

  Jag trodde jag var en snabbläsare, tills jag kom i kontakt med bokbloggmaffian 🙂

 20. Har också svarat på din enkät 🙂

 21. Äntligen tog jag mig i kragen och svarade på en enkät! KUL att läsa vad alla andra svarat 🙂
  http://josjos.se/blog/2011/10/16/hur-ar-du-som-lasare/

 22. Jag har också svarat. Första enkätsvaret i vår blogg 🙂

 23. Nå har jeg også svart 🙂

 24. Moa

  Och nu har även mitt svar dykt upp på textappeal. 🙂 kul enkät! Jag var också på Chambers föredrag, men den 14:e i Göteborg. Tyckte han var lysande och fick massor av funderingar med mig.

 25. ska kanske svara, jag gillar den långsamma läsningen

 26. Jag är en snigel i jämförelse med många andra. Här är mina svar: http://abibliofobi.blogspot.com/2011/10/vad-ligger-din-laspuls-pa.html

 27. Jag har också svarat! Här finns mina svar: http://www.dreaminpink.se/?p=1104

  Tack för en härlig, inspirerande blogg!

 28. Nu har jag svarat efter bästa förmåga.
  http://mrscalloway.blogspot.com/

 29. det blev fel! råkade radera inlägget så klumpig som jag är… nytt försök!

  http://skrivkramp.blogg.se/2011/november/hur-ar-jag-som-lasare-2.html#comment

 30. Helene

  Det här var ett av dina mest intressanta inlägg. Kommer säkert återkomma till den, om jag hittar den.

Kommentarsfunktionen är avstängd.

Driven av WordPress & Tema av Anders Norén

%d bloggare gillar detta: