Fylld av kulturenergi

Kanske kostar kultur. I en krympande budget kanske det som kostar inte får plats. I en skola som fokuserar på mätbar kunskap och resultat får den definitivt inte plats. I alla fall inte på gymnasiet där estetisk verksamhet tas bort som gymnasiegemensamt ämne. Alla elever kommer alltså inte att få en kulturell kompetens, utan endast de som redan funnit och lärt sig älska kulturen i flera eller i alla fall någon form.

Idag stod kulturen i fokus på vår gymnasieskola. Vi fick uppleva musik från tre kontrabasister från Göteborgs symfoniker, poesi i ett rasande tempo från Oskar Hanska, Olivia Bergdahl och Matiss Silins och dans av regionteater västs kommande föreställningen Move 3. Så himla kul.

I många år spelade jag fiol. Jag började som fyraåring och slutade 2004 då min stråke gick sönder under ett bröllop. Den har liksom aldrig blivit lagad och det är synd. Tänk vad kul det hade varit att spela lite med barnen.

Spoken word är också galet kul att uppleva live. Poesi då den är som bäst. Vilket bra sätt att göra den tillgänglig. Oskar Hanska är galet bra på att improvisera och min lysande iPad blev en del i hans dikt tillsammans med stela lärare som sitter med benen i kors och en massa annat som han bara tycktes komma på i stunden.

Olivia Bergdahl berättade om sin handbollsklubb och om de elvaåriga flickornas späda röster och hur spegeln visade kroppar de hatade. Så nära och så sant. Något varje tonårsflicka tyvärr kan känna igen sig i.

Matiss Silins hade jag aldrig hört förut, men tydligen var han med i Talang 2011. Hans dikt om den bruna ryggsäcken berörde och Spraaket var hur bra som helst.

Dans har jag lite svårare att ta till mig och förstå. Trots detta gillade jag Move 3, men visst är det som Svante Grogam från Konserthuset sa att man behöver lära sig vissa saker när det gäller kultur och att det faktiskt kan vara okej att inte förstå allt. Han menade att rädslan för att inte fatta gör att många är nästan rädda för kultur. Till och med den så kallade kultureliten håller sig i sin lilla sfär. Eller är det så att poeter går på balett eller att författare älskar konst? Brukar musiker hänga på teatern och skådespelare läsa poesi?

Hittade sidan Ordkanon.se som verkar vara en bra plats att leta på om man vill veta mer om Spoken Word.

 

 

 

 

2 reaktioner på ”Fylld av kulturenergi”

  1. Åh, Olivia Bergdahl är så himla duktig! Vi gick på gymnasiet ihop och hon uppträdde alltid på våra kulturdagar och publiken var alltid liga fängslad. Därför var det extra roligt att hennes dikter faktiskt var en del av min kurslitteratur på lärarutbildningen.

    1. Riktigt bra, hon kommer och uppträder för eleverna i september. Oskar Hanska var där i våras. Kul sätt för ungarna att möt dikten som konstform på.

Kommentarer är stängda.

Rulla till toppen
%d