Vilken guldgruva

Att jag inte upptäckt Guardian books podcast förrän nu. Lyssnade på programmet om Man Booker Prize, där långa listan The Booker Dozen (som nästan alltid är 13) presenterades på ett lysande sätt. Blir nu definitivt sugen på att också läsa The sense of an ending av Julian Barnes, On Caanan’s side av Sebastian Barry, Half blood blues av Esi Edugyan,

Däremot faktiskt inte Birch, trots att den hyllades. Låter inte riktigt som min sorts bok, men jag kan ha fel. En äventyrsbok med en hel del fantastik som säkert kan locka många. Inte så lockad av den dystopiska The Testament of Jessica Lamb av Jane Rogers heller, men då hon verkar ha skrivit hur länge som helst hade det kanske ändå varit kul om hon fick uppskattning.

De pratade en del om kanadensiska författare och påpekar dessutom, liksom jag gjorde, att många böcker på listan utspelar sig i början och mitten av 1900-talet. Roligt helt klart att höra lite andra tankar och diskussioner om böckerna. Det blir mer personligt än att bara läsa en lista rakt upp och ner.

Jag blir lite skeptisk till den talande duvan som tydligen finns i Pigeon English, jag tok för givet att det handlade om språket, inte om en riktig duva. Fyndigt måhända, men jag säger som programledarna ”Please, keep the talking animals out”. Vill ändå läsa boken ska sägas.

Snowdrops har jag hittat ganska lite info om, men författaren har tydligen arbetat som Rysslandskorrespondent för The Economist och boken utspelar sig där. I Ryssland alltså, inte på The Economist… Kallas psykologiskt drama och låter spännande.

Mest talades det om Hollinghurst och hans The Stranger’s Child, som jag tycker verkar bra, men som många kritiker och andra läsare tydligen blivit besviken på. Som sagt, något av honom vill jag helt klart läsa.

Spännande också att kika på den lista Guardian tippade på. Det är ganska stor skillnad och det är självklart. Det är svårt att välja ut bra böcker och listor blir aldrig desamma om olika personer gör dem. Diskussionen på t.ex.  twitter började dock precis då listan släpptes. Bland dem som folk saknade på listan fanns i princip bara män. Det är spännande. Eller inte. Jag gillade programledarnas syn på listan som en bra boktipslista inför semestern. Lite sent visserligen, då semestern lider mot sitt slut i alla fall för mig.

Englund pratar om The Beauty and the Sorrow och läser ur den. Han menar att första världskriget är urkatastrofen som sätter tonen för hela 1900-talet. Hörvärt!

7 reaktioner på ”Vilken guldgruva”

  1. Instämmer Har följt den under ett par år!
    Du kan ladda ned de gamla programmen via Itunes
    Jag kan tipsa om BBC raio four Open book med Mariella Frostrup och Book club med James Naughtie om du inte upptäckt det redan

    1. Nej, jag är så himla dålig på podradio. Tack så hemskans mycket för tipset! Får ge mig ut på iTunes och leta runt lite!

  2. Tack för tipset! Hoppas det är Ok att tipsa om länken, har läst Hollinghurst nu och det passar bra i mitt inlägg.

Kommentarer är stängda.

Scroll to Top
%d bloggare gillar detta: