Har smakat lite på tre poeter

Om Boktolvan är x2000 är mina andra läsutmaningar snarare gamla, långsamma ånglok och Lyrans resa kom jag aldrig vidare i. Ännu ska tilläggas, för det kan hända att jag hinner resa lite. Jag håller på att resa lite i förra resans spår och det funkar ju också.

En utmaning som kommit igång lite, trots att jag inte skrivit något om den är utmaningen som kommer att bli grymt viktig i höst. Jag tänker på Nobelprisutmaningen där tanken är att jag ska ha läst Nobelpristagaren 2011 innan han eller hon får priset. Eller rättare sagt innan han eller hon avslöjas av herr sekreterare.

Just denna utmaning gifter sig fint med min lyrikutmaning som handlar om att jag ska läsa minst en diktsamling varje månad. Nu har det blivit lite duttande och inte fullt så många böcker att skriva om och därför tänkte jag nu skriva lite om tre poeter jag stiftat i alla fall lite bekantskap med det senaste.

Först ut är en polsk poet som låg högt på vadslagningslistorna i höstas, Adam Zagajewski, vars Antenner i regn är hans fjärde som översatts till svenska och faktiskt egentligen ett urval dikter från hans tre senaste böcker. Jag har dock bläddrat och läst, då alla dikter inte fångat mig. Ska dock bläddra och läsa lite till. Det är vackert och många gånger intressant men lite väl spretigt för min smak.

Les Murray har jag dock fastnat för och jag vill väldigt gärna läsa mer. Då han kommer från Australien vore det kul om han prisades då endast Patrick White är den enda australiensaren som fått priset. Å andra sidan var White född i London, om än av australiensiska föräldrar, och Murray är född i Australien, men har skotska föräldrar. Nåja, bra är han i alla fall och att en gubbe ska få priset känns väl ganska så självklart tyvärr och i så fall hoppas jag på en poet. Det som talar emot honom är hans konservativa syn på världen. Dikterna jag läst är dock väldigt bra.

Jag har också börjat smaka så smått på Carol Ann Duffy, brittisk hovskald från Skottland. The world’s wife är bra, men väldigt gammaldags och jag får verkligen Shalespearevibbar. Har också införskaffat hennes New and Collected poems for Children, som jag är mycket nyfiken på. Lär återkomma till Duffy igen!

 

Scroll to Top
%d bloggare gillar detta: