Bokgeografi England

Till alla anglofiler säger jag välkommen denna vecka då vi reser till England. Och ja, jag menar England, inte Storbritannien då vi redan varit i Skottland. Det gäller alltså att dubbelkolla att det verkligen funkar geografiskt, eller hitta på en bra ursäkt till att välja en författare eller bok trots allt. Det passar också en dag som denna då jag skriver lärobok i engelska.

1. Berätta om en bok du läst som utspelar sig i England eller är skriven av en författare med anknytning dit.

Zadie Smith föddes i nordvästra London 1975 och har en engelsk far och en jamaicansk mor. Det var länge sedan jag läste något av henne, men jag älskade den mycket annorlunda White Teeth. Udda karaktärer och en fantastisk historia.

2. Berätta om en författare som på något sätt har anknytning till England. Var så långsökt som du vill, men motivera gärna ditt val.

Jag är svag både för engelsk ladlit och chiclit. Lättsamt, smart och kvickt. Självklart på originalspråk. Visst är det svårt att välja en författare och därför blir det en kvinna och en man. Lisa Jewell tillhör de absolut bästa författarna i den genre som brukar kallas chiclit. Även hon är född i London. Har du inte läst något av henne tycker jag att du ska det. Riktig feel-good. Nick Hornby skriver ofta om London, men han föddes i Surrey i sydöstra England. Troligen har du läst något av honom och om du inte har det ska du göra det bums. Mina favoriter är High Fidelity och A long way down.

3. Berätta om en bok av en författare som anknyter till England, som du inte läst, men är nyfiken på.

Här kan jag lista en hel hög, men jag nöjer mig med att konstatera att jag vill läsa något av Linda Grant som föddes i Liverpool. Mest lockar klassikern When I lived in modern times. Någon som läst?

 

Nu är det din tur att guida oss bland böcker som anknyter till England. Svara i en kommentar eller i din blogg. Länka och/eller kommentera här så att vi kan hitta ditt inlägg.

7 reaktioner på ”Bokgeografi England”

  1. Jag läste halva Vita tänder en gång i tiden. Livet kom väl emellan, för jag läste aldrig ut den. Jag minns dock att jag gillade det jag läste, och den har sedan dess (kan det vara tio år sedan?) legat på min att läsa lista. Jag har dock de senaste veckorna varit extra sugen på den, så vem vet. I sommar kanske det händer 🙂

Kommentarer är stängda.

Rulla till toppen
%d bloggare gillar detta: