Konsten att få läsare

Just nu har min bokblogg som inte längre finns fler läsare än den skolblogg som än så länge befinner sig i sin linda. Det är inte så att jag inte vet hur man jobbar upp en läsekrets, men det kräver en hel del tid och energi som jag inte är beredd att lägga ner just nu. Läraryrket är mitt jobb, men bokbloggandet en hobby. En väldigt rolig sådan dessutom.

Breakfast Bookclub har nu en bokbloggarskola där andra delen handlar just om att få läsare.  Lyssna på Petra, hon är en riktig veteran.

Jag håller med på alla punkter och är glad att det finns samlingsplatser för bokbloggare som bokbloggar.nu och bokbloggar.se som jag upptäckt många nya favoriter genom.

Länkningar? Absolut. Länka massor, om inte annat för att det går att hämta mycket inspiration från andras blogginlägg. Det gäller dock att länka och på så sätt visa att idén till inlägget kommer ifrån någon annan. Detta betyder absolut inte att ditt inlägg blir sämre. Snarare tvärtom.

Bokbloggandet är ett givande och tagande. Det som är så skönt med den här genren bloggar är att det inte behöver bli så himla irriterat som det lätt blir på andra ställen i bloggsfären. Det enda som egentligen irriterar mig är om någon kopierar idéer eller hela inlägg (ja det har hänt) utan att ange det genom att länka. Absolut inte okej.

Jag kan också tycka att det är tråkigt med bloggare som inte besvarar kommentarer på sin egen blogg, vilket med för att eventuella diskussioner dör ut innan de ens börjat. Det handlar inte om att jag önskar att bokbloggarvärlden ska vara full av arga diskussioner (även om jag tyckte det var uppfriskande när Magnus påstod att bokbloggare är fega och ställde till med ett jäkla liv) men det hade varit kul att föra bokdiskussionen till en högre nivå. Fram för fler diskussioner i kommentarsfälten alltså.

För mig är bokbloggandet något socialt. Är du social som bokbloggare kommer också läsarna. Det är min fasta övertygelse. Det krävs dock en hel del jobb.Det går dock utmärkt att bokblogga utan att jaga läsare.

Jag vill gärna läsa många inlägg. Gärna ett varje dag. Minst. Så är jag också förtjust i de korta ögonblicksinläggen som balans till de mer genomtänkta. Det jag inte uppskattar är mekaniska och opersonliga inlägg. Var personlig. Det är egentligen mitt bästa råd. Jag återkommer till en blogg där jag hittar mer än standardrecensioner och det tror jag att fler gör.

 

 

8 reaktioner på ”Konsten att få läsare”

 1. Jag håller med, särskilt om det där med att svara på kommentarer. Varför _inte_ svara när man får kommentarer på något man skrivit? Det kanske beror på varför man själv bloggar också. Man kan ju vara mer eller mindre utåtriktad, liksom. Jag tror inte man kommer långt med att försöka bli populär (som folk som startar bloggar för att de tror att de kan tjäna pengar på det!), men däremot med att skriva om saker man gillar att skriva om, och visa uppriktigt intresse för andra.

  (Själv halkar jag ofta in på bloggar via bokbloggar.nu och lämnar en kommentar i förbifarten — som nu. Jag kan ju inte följa alla bloggar, men det är kul att de finns.)

  1. Förr hade jag tanken att jag skulle lämna fem kommentarer varje dag i andra bloggar, men det håller jag inte. Försöker dock bli bättre på att svara på de kommentarer jag själv får. Jag gör inte alltid det heller, men jag försöker bli bättre!

 2. Bra inlägg. Bokbloggandet är väldigt berikande och man hittar både nya böcker och boktyckande.Ja visst är det viktig att svara på kommentarer som man har fått.

 3. Tycker verkligen om det här med bloggandet också, men håller med om det där med mekaniska recensioner. Oftast är jag mer förtjust i de inlägg om inte är en bokrecension. Vi får dock inte glömma bort att faktiskt läsa också =) det är ju det vi skriver om.

 4. Jag håller med om allt men främst om kommentarerna och jag är den första att erkänna att jag är lite on/off när det gäller det. Jag hade som mål att skriva fem kommentarer/dag och då var även tanken att jag skulle återkomma till de inlägg som jag redan hade kommenterat. Det är långt ifrån alla gånger som jag lever upp till mina mål och det beror till största del på att jag tycker att det kan vara lite svårt är att snabbt och lätt hitta tillbaka till de inlägg där man deltar i en diskussion.

  Har du ett knep som du kan dela med dig av?

  1. Nej, jag är också lite för kass just på att återkomma till diskussioner. Det går ju att prenumerera på kommentarer till inlägg, borde kanske börja med det.

Kommentarer är stängda.

Rulla till toppen
%d bloggare gillar detta: