Till min hemliga bokvän

Jag är med i En bok om dagens senaste bokbyte och då är det så klart viktigt att min hemliga bokvän får lite ledtrådar om vem jag är.

* Har du någon önskebok?

Jag älskar att läsa och äga lyrik. Fick just lämna tillbaka Kristina Lugns samlade dikter utan att jag hunnit läsa klart. Inte alls kul.

* Skulle du kunna tänka dig att ta emot begagnade böcker

Absolut! De får gärna vara lästa, faktum är att jag kan föredra det. Däremot vill jag inte ha en jättesliten och trasig bok om det inte är en väldigt speciell bok som är svår att få tag på.

* Vilken genre håller du dig helst till då du läser?

Jag läser mycket romaner, gärna nutida svenska, gillar också det som brukar kallas världslitteratur alltså böcker från lite mer oväntade länder, läser också deckare, mycket ungdomsböcker och som sagt väldigt gärna lyrik.

* Favoritförfattare? (Har du alla titlar eller har du läst alla titlar; alltså, är det idé att skicka något av just den författaren..?)

Barbara Voors, Chimamanda Ngozi Adichie och Jonas Gardell är tre exempel som du kan läsa mer om här. Tror dock att jag har alla deras böcker, förutom Om Jesus av Jonas Gardell. Och många andra så klart. Här finns ett bokalfabet. Topp-100 böcker och författare finns här.

* Samlar du på böcker av någon särskild författare?

Nej, det skulle jag inte säga. Jag samlar på bra böcker helt enkelt. Anteckningsböcker och pennor möjligen.

* Har du någonstans publicerat en lista över böcker som du har läst eller som du äger? I så fall, var?

Läst 99-09 Läst 2010 och Läst 2011 visar vad jag läst de senaste drygt tio åren.

* Vad är du ute efter, då du läser? (Bildning, äventyr, romantik, hjärngymnastik, nya erfarenheter..? Försök att berätta!)

Jag vill gärna lära mig något, men mest vill jag uppleva och få nya erfarenheter. Att läsa är ett sätt att varva ner för mig.

* Finns det någon genre eller författare som du undviker? Vilken?

Författare jag inte vill läsa mer av är mediokra deckarförfattare som Lars Bill Lundholm, Viveca Sten och Linwood Barclay. Är inte heller förtjust i Harlan Coben.

Jag brukar också säga att jag undviker fantasy och skräck, men faktum är att jag börjar uppskriva realistisk och välskriven sådan. Realistisk är väl ett löjligt ord i sammanhanget, men jag vill att det ska vara trovärdigt som t.ex. John Ajvide Lindqvist gör det.

* Finns det någon genre eller författare som du gärna vill prova på, men inte kommit dig för? Vilken?

Jag har en lista på författare jag vill läsa här, men en annan känd man som jag aldrig prövat är Stephen King. Jag skulle också vilja läsa mer aktuella reportageböcker som t.ex. En del av mitt hjärta lämnar jag kvar av Diana Janse och liknande.

* Läser du på andra språk än svenska?

Engelska funkar bra, har också börjat läsa lite på norska och skulle gärna prova även danska.

* Lyssnar du på böcker? (Mp3 eller cd?)

Väldigt, väldigt lite. Jag tycker inte om att lyssna på böcker. Är alldeles för rastlös för det och tappar helt tråden.

* Vad tyckte du om att få i paket då du var liten?

Böcker, alltid böcker, men även dockor från olika länder (något jag inte uppskattar längre) och fina papper och pennor (något jag fortfarande gillar).

* Har du gett bort något i present, som du egentligen själv skulle ha velat ha?

Det brukar jag göra. Jag tycker att det är svårt att köpa presenter och det känns alltid skönt om jag själv tycker om det och således kan stå för presenten i fråga. Självklart ska den också anpassas till mottagaren.

* Vilken slags smycken gillar du?

Jag använder väldigt lite smycken, men jag gillar till exempel pilgrim och annat liknande. Inte för mycket bling-bling. Halsband använder jag ibland, oftare armband faktiskt och örhängena ska vara enkla.

* Annan sysselsättning – än att läsa böcker?

Hmm, barn tar en del tid som förut hade ägnats åt fritidsaktiviteter som att sjunga. Jag försöker hinna med vänner, men det funkar väl sådär, försöker hinna träna och det funkar ganska bra just nu. I teorin är jag också grym på att fixa i trädgården, men det har inte blivit så mycket hittills i år.

* Vad gör du en perfekt sommardag?

Jag sitter i en solstol i trädgården, eller på stranden. Familjen är i närheten, men jag hinner läsa en bok med ett halvt öga. Då njuter jag. Varmt ska det vara, men jag sitter mer än gärna i skuggan.

* Favoritfärg?

På kläder blir det mycket svart och grått med rött, lila eller turkost som accentfärger. Jag gillar också orange och grönt. I inredningen blir det mycket grönt.

* Favoritfilm och favoritteveserie?

Gamla favoriter är Cold Feet och ER. Just nu ser jag Grey’s Anatomy och Desperate Housewives. Drama är väl genren som gäller när det kommer till film. Actionfilmer blir jag bara trött och arg av. När det gäller filmer är min frankofili extra tydlig.

* Var föddes du?

Jag föddes på Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg för 37 år sedan. Bodde sedan mina första år i Högsbo och flyttade sedan några mil norr om Göteborg.

* Vilken plats på jorden gillar du bäst?

Jag gillar mitt hem, det gör jag. Jag tycker också om att resa och uppleva andra kulturer. En tidig morgon i Masai Mara, Kenya är svårslaget.

* Favoritland?

Thailand är ett favoritland, liksom Australien och Storbritannien. När det gäller läsning är Frankrike och franska författare också favoriter.

* Är du allergisk mot något?

Tål inte äpplen och undviker därför allt som innehåller eller smakar äpple.

* Favoritgodis?

Jag tycker om lakrits och choklad, inte i kombination dock. Mandlar, nötter och marsipan får gärna ingå. Godis är gott helt enkelt. Inte för surt bara och inte med smak av viol eller körsbär.

* Favoritdrink eller favoritdryck?

En caiprinia är aldrig fel, men det är svårt att skicka kanske. Drinkar hör dock sommaren till. När det gäller mer vardagliga drycker så dricker jag både kaffe och te, men är lite konservativ. Svart, möjligen kryddigt, men inte för sött.

* Rent allmänt så gillar jag….

Allt som är personligt, lite annorlunda och färgglatt. Är det dessutom bokrelaterat på något sätt är det extra kul.

* Rent allmänt så ogillar jag…

För pråliga ting och böcker av typ Danielle Steel eller taskigt skrivna boats.

 

Här finns ett  frågeformulär från höstens byte om du vill veta mer. Anonyma frågor funkar också!

 

2 reaktioner på ”Till min hemliga bokvän”

  1. Hemlig Bokvän

    Hejsan! Lämnar ett litet spår och ska läsa in mig på vad du läst och gillar…

    //Hemliga bokvännen

Kommentarer är stängda.

Scroll to Top
%d bloggare gillar detta: