Se hit kära bokvän

Ja så var det klart vem jag ska skicka en riktigt välfylld L-påse till innan den 7:e november. Det här ska bli kul!

Besvarar En bok om dagens frågeformulär och har också kikat igenom de gamla formulären och lagt till några frågor för att göra det lättare för min inte så hemliga bokvän.

* Vilken genre eller författare gillar du bäst?

Jag är inte allätare, men har en ganska bred boksmak. Just nu blir det mycket samtida skönlitteratur, en del deckare och ganska många ungdomsböcker. I perioder läser jag mycket lyrik. Jag har en topp 100 med böcker och författare jag uppskattar.

* Vilken genre eller författare är du nyfiken på?

Jag läser ganska lite facklitteratur och reseskildringar trots att jag egentligen tror att många skulle kunna locka mig. Augustprisaktuella Resa i Sharialand låter till exempel väldigt spännande, men den finns inte i pocket. Något liknande i pocket skulle alltså vara spännande. Och något liknande får verkligen tolkas som du vill! Kvinnors situation i världen är dock alltid spännande.

* Vad har du läst, men tänkt ”Aldrig mer!” om..?

Det finns några mindre bra deckarförfattare som jag kommer att undvika som Viveca Sten, Linwood Barclay och Lars Bill Lundholm. Annars är jag skeptisk till fantasy, men inte så mycket att jag skulle säga aldrig mer.

* Finns det någon författare som du samlar på? Har du allt?

Ingen författare direkt, även om det finns favoriter som jag har det mesta av. Däremot samlar jag på lyrik och letar gärna på rea efter udda titlar. Jonas Gardell har jag det mesta av, förutom hans senaste Om Jesus.

* Finns det någon lista publicerad, över vad du har läst genom åren?

Det finns listor på vad jag läst från 1999 tills nu under fliken Läst 99-09 och Läst 2010.

* Läser du på andra språk än svenska?

Jag läser mer än gärna på engelska. Just nu mest ungdomsböcker och jag har hittat en hel del pärlor.

* Lyssnar du på böcker? (Mp3 eller cd?)

Absolut inte. Jag är ingen auditiv person och har väldigt svårt att koncentrera mig när jag lyssnar. Funderar på att pröva något enklare som en krönikebok då det egentligen är väldigt bra att promenera och lyssna. Mark Levengood kanske vore något.

* Annat litterärt, värt att veta..?

Jag läser mycket och intensivt. I stressiga perioder läser jag för att slappna av, när jag är ledig läser jag mer för att underhålla hjärnan och lära mig något nytt. Under terminerna läser jag mycket ungdomsböcker, på loven undviker jag dem totalt.

* Vad äter du för godis?

Salt, mint och choklad funkar bra. Gillar marsipan också. Egentligen äter jag det mesta så länge det inte smakar hallon, viol eller körsbär.

* Naturgodis – ätbart eller inte..?

Definitivt ätbart. Inte för starkt bara.

* Dricker du te eller kaffe? Favoriter? Odrickbart?

Jag dricker både kaffe och te. Däremot är jag ganska konservativ när det gäller båda sorter. Kaffe ska vara kaffe och inte för sött, te ska vara svart te och inte med för mycket fruktsmak.

* Hobby?

Mer än att läsa och blogga? Det blir inte så mycket tid över. Jag gillar musik och lyssnar gärna, trädgården skulle jag gärna sköta mer om jag bara fick tummen ur.

* Favoritfilm?

Jag är svag för franska filmer med mycket prat, trots att jag inte kan ett ord franska. Amelie från Montmartre och Tillsammans är man mindre ensam är två riktigt bra filmer. Jag ser gärna må-bra-filmer som Fyra bröllop och en begravning, men undviker actionspäckade filmer då de bara får mig att somna.

* Favoritmusik?

Jag älskar fortfarande Depeche Mode, The Cure och Morrissey men också 90-talsfavoriterna Blur och Kent, alltid Kent. Nu är Salem Al Fakir, Ben Folds och Maia Hirasawa favoriter. Ös när jag vill ha energi eller när jag städar, lugnt och skönt annars.

* Favoritland?

Jag älskar att resa och har många favoritländer. Ett av de länder jag gärna skulle åka tillbaka till är Australien och jag vill definitivt till Kenya, Tanzania och Vietnam igen. Till våren blir det Thailand i sex veckor så hittar du något litterärt som kan kopplas dit blir jag väldigt glad.

* Stjärntecken?

Oxe, men jag är väldigt skeptisk till astrologi.

* Favoritfärg?

Allt som är glatt går bra. Rött, rosa, turkos, lila, orange funkar bra. Vitt är däremot ingen favoritfärg och konstigt nog inte gult heller.

* Samlar du på något?

Nej, inte direkt mer än böcker då. Gillar däremot små burkar och har säkert tio läppglans i handväskan.

* Eventuella allergier?

Tål inte äpple och undviker därför allt som smakar så för säkerhets skull.

* Hur resonerar du kring att få/ge begagnade böcker?

Varför köpa nytt när det finns gamla, fina böcker som kan få en ny ägare? En pocketbok som är läst en gång räknar jag som ny. Begagnat ska däremot inte betyda ful och sliten.

Så du min kära bokvän får gärna hojta till och du tycker att det är jobbigt med begagnat. Hittar jag en bra bok som jag inte har hemma skickar jag självklart en ny. Jag är inte snål, bara miljömedveten.

Jag gillar att bli överraskad så känn dig fri att experimentera hur mycket som helst! Ser fram emot ett mysigt paket i höstmörkret.
1 reaktion på ”Se hit kära bokvän”

  1. Jag älskar begagnade böcker, så ingen fara alls med det! Ska pussla ihop ett trevligt paket åt dig! Och kommer jag på några fler smarta frågor så hojtar jag till 🙂

Kommentarer är stängda.

Scroll to Top
%d bloggare gillar detta: